Издатели: 9% ДДС за книгите трябва да е за постоянно

Спадът на продажбите на книги е между 50% и 70% за периода на извънредно положение в страната, показват резултатите от проучване, проведено от браншовата организация Асоциация „Българска книга“ сред книгоиздатели и книготърговци.

Асоциация „Българска книга“, единствената организация на книгоиздатели, книготърговци и литературни агенти в страна, проведе анкета сред своите членове в края на месец май, за да установи и конкретизира щетите върху книгоиздателския бранш в условията на епидемията на Covid-19. Анкетата показа основните проблеми в сектора.

За периода март – май тази година спадът при продажбите на книги е между 50% и 70% в сравнение със същия период за 2019 година. За същия период близо 30% от анкетираните не отчитат ръст в онлайн продажбите. А за тези издатели и кноготърговци, които отчитат ръст в онлайн продажбите на книги, той далеч не е достатъчен да компенсира общия спад. Според над 40% от респондентите в анкетата ключова причина за спада в продажбите е затварянето на книжарниците и печатниците, които преустановиха дейност за над 30 дни. В допълнение, 60% от участниците в проучването посочват, че са имали просрочени плащания със съответните контрагенти.

Друг акцент сред резултатите от проучването, обхванало 83 респондента, от които – 80,5% издатели, 15,9% издатели и книготърговци и 3,7% книгоразпространители, е отлагането на планираните нови заглавия и допечатки сред над 60% от издателите. Те се равняват на между 20% и 30% от общо планираните книги за издаване през текущата година. Това резултира както върху приходите, така и върху устойчивостта на сектора в дългосрочен план.

Друг отзвук от кризата с Covid-19 в бранша е освобождаването на персонал – над 50% от анкетираните посочват, че се е наложило да освободят служители, назначени в техните фирми. Но освен това спецификата на книгоиздаването предполага и работа с професионалисти от свободните професии – преводачи, редактори, коректори, дизайнери, илюстратори, художници, рецензенти. Спирането на книгоиздателските процеси се отразява пряко и на тяхната заетост.

В писмо до министъра на културата Боил Банов засегнатите от книжния бранш искат и подпомагане. Предложените мерки включват настояването намаляването на ДДС на книгите да се превърне в постоянна мярка, а също така с намалена ставка да се облага и доставката на услуги по отпечатването на книги; въвеждането на механизми за институционално финансиране на библиотечните фондове, което би могло да бъде постигнато чрез приемането на Стандарта за библиотеките; разработването на механизъм за специална финансова подкрепа на книжарниците в малките населени места.

От Асоциация „Българска книга“ подчертават, че подкрепя предложенията на Европейската федерация на книгоиздателите и на Федерацията на европейските и международните книготърговци, които бяха изпратени до европейските министри на културата и еврокомисар Мария Габриел, а именно – въвеждане на книжни ваучери, с които читателите да могат да закупуват книги в книжарниците, и програми за финансиране обогатяването на книжните фондове на обществените институции.

 

 

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *