Като фрагменти стара лента II – Светозар Бенчев в галерия НЮАНС

Галерия НЮАНС

представя

Светозар Бенчев

Като фрагменти стара лента II

самостоятелна изложба

9 – 28 юни 2020

Вернисаж и среща с автора: 9 юни 2020, 17 -20ч. – ул. „Иван Денкоглу“ 42, София
(*в галерията ще се допускат ограничен брой хора при спазване на препоръчителните мерки)

Светозар Бенчев е декан на Националната художествена академия и художник, работещ с изключителен финес и закачлива ирония.  Той е експериментатор и не се страхува да се изразява чрез  живопис,  дигитален принт и дори порцелан. Доц. Ружа Маринска казва за него, че работата и манталитета му са обвързани с изтока, но той винаги ще остане европеец. Това е осезаемо във всяко едно негово произведение – деликтно и прецизно, същевременно индивидуално и харизматично. Предстоящата изложба на която имаме удоволствието да ви поканим е изцяло продължение на предходната изложба на Светозар Бенчев, представена в галерия Нюанс през 2018г. – “Като фрагменти стара лента”.

„Привлича ме загадката, неочакваният поглед, особеното пространство, двусмислието и неяснотата на възприятието. Конкретността на“ тук и сега“ е момент, който се проявява в определен контекст в моите работи. Потапяне в един сън подчинен на собствена логика и с изплуващи ясни детайли, водещи зрителя към асоциации, представи, спомени.“

Фрагментът е колкото част от цялото толкова и достатъчен, за да доизградим това цяло в съзнанието си. Всичко свързано с личното ни съществуване е фрагмент от нещо необятно голямо – вселената, времето, пространството. С парченце от цялото ние възприемаме нещата далеч по-интимно, защото доизграждаме образите посредством нашите преживявания и размисли. Това прави фрагментът по-личен от едно напълно завършено цяло. Светът, в който живеем е пренаситен с образи възпроизведени от екрани и навярно често интуитивно възприема за по-истинска реалността, която ни се показва чрез тях.  В тoзи тон на размисъл са създадени работите на Светозар Бенчев, които са оформени в формат с пропорция 16:9. Те задават въпроса, дали поставените в този контекст фрагменти стават по-достоверни или точно обратното.

Това са мислите в основата на този проект, а изграждането на образите е оставено на въображението на зрителя.

 

Биография на автора:

Светозар Бенчев, роден 1962, професор, декан на Факултет за изящни изкуства в Национална Художествена Академия- София.

Завършил Национална Художествена Академия през 1989 година, специалност –живопис. Работи в областта на живописта, рисунката, керамиката и графиката. Негови творби са притежание на СГХГ, Художествена галерия в Бургас, много частни колекции в Германия, Франция, Япония.  Преподава рисуване в специалност Живопис и Керамика в НХА.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Начало

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *