Милица Гладнишка

Милица Иванова Гладнишка е българска актриса и джаз певица.[1] Активно участва в дублажа на филми, сериали и реклами.

Милица Гладнишка е родена на 3 юни 1976 г. в София. Завършва е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност Актьорско майсторство за куклен театър.[2] Прадядо ѝ е бил изследовател в Африка. Нейната майка е единствената жена тромпетистка в България, а сестра ѝ Емилия е виолистка в операта в Грац.[3] Завършила е НАТФИЗ, специалност „Актьорско майсторство за куклен театър“ в класа на Пламен Кьорленски. През 1998 г. се явява на кастинг за шоу програма за пеещи сервитьори в клуб „Опера“ в София, където работи заедно с Галя и Миро от „КариZма“, Орлин Павлов, певицата Тони и пианиста Живко Петров. Паралелно с НАТФИЗ учи оперно пеене при Рени Пенкова.

През 2003 г. изкарва курсове по джаз пеене в Лондон, после майсторски клас при Милчо Левиев, следват концерти в БНР и камерна зала „България“, изяви във Виена и Грац. Преди да започне да играе в сериала „Етажна собственост“, излъчван от септември 2011 г. по Нова ТВ, е известна с дублажа на филми и най-вече от музикалната сцена, където се изявява като певица. Заедно с пианиста Васил Спасов, тромпетиста Михаил Йосифов и неговите музиканти имат постоянен проект, наречен „Дивото зове“, с който редовно свирят по клубове из страната. Милица участва и в група „Булгара“. . Милица има няколко записани песни, сред които са „Сънища“ и „Чужда сянка“, и е участвала в два късометражни филма и един игрален (късометражните „Voice wanted“ и „Мона Лиза“, както и в лентата „Кецове“). Участва в комедийния сериал „Етажна собственост“, където прави запомняща се роля в образа на истеричната и властна гюлетласкачка Мими Драмбозова, която е съпруга на домоуправителя Величко Драмбозов (Явор Гигов). Участва и във втория много успешен сезон на реалитито „Черешката на тортата“. Участник е и в първия и много успешен сезон на шоуто „Като две капки вода“, където се бори за голямата награда с Рафи Бохосян. Въпреки че не печели, става част от журито на втория сезон на шоуто. Много успешно се превъплъщава в образа на различни изпълнители, като АделЛили ИвановаСтивън ТайлърВаля БалканскаБионсеАнастейшаСий Ло Грийн и други.

На 27 март 2014 г. е гост водещ на „Господари на ефира“ с Ути Бъчваров, а малко по-късно става член на постоянните водещи. Участва в „Стани богат“ на 4 април с актьора Герасим Георгиев (Геро). Печелят 3000 лева в подкрепа на инициативата на фондация Reach for Change – Game changers. От 9 юни става водеща на теливизионното шоу „Господари на ефира“ заедно с актьора Силвестър Силвестров.

Занимава се с дублаж от около 2009 г.[4] Тя е гласът на Fox Life от 2012 г., замествайки Калин Врачански, който поема канала Fox.[5] Озвучава многобройни анимационни и игрални филми и сериали.

През 2017 г. е номинирана за наградата „Икар“ в категория „най-добър дублаж“ (актриса) (тогава наричана „Златен глас“) за ролята на Тюлип в дублажа на „Щъркели“, за която е номинирана с Татяна Захова за Джил Каргман в „Майка бунтар“ и Даниела Йорданова за Ейлюл и Бахар в „Прости ми“.[6] Печели Захова.[7]

https://bg.wikipedia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *