Хюго ван дер Гус

Хюго ван дер Гус (на нидерландскиHugo van der Goes) е фламандски художник.

фламандски художник

Той е роден около 1430 – 1440 година в Гент, където през 1467 година става майстор в гилдията на художниците. Сочен е за един от най-видните фламандски примитивисти, наред с Ян ван ЕйкРогир ван дер ВейденХанс Мемлинг. Най-известната му работа е Олтарът на Портинари, олтарен триптих, рисуван във Флоренция около 1475 година.

Хюго продължава художествените традиции на ранната нидерландска живопис от първата половина на XV в. Художествената му дейност е разнообразна.

Участва като декоратор в украсата на град Брюге по случая сватбата през 1468 година на херцога на Бургундия Карл Смели и Маргарита Йоркска, после в оформлението на тържествата в град Гент по случай пристигането в града на Карл Смели и Мария Бургундска – новата графиня на Фландрия през 1472 година.

В творческата му биография има множество неясноти, защото нито една от картините му не е датирана от художника и не е подписана от него.

Най-известното му произведение – големият олтарен образ „Поклонението на пастирите“, или „Олтар на Портинари“, който е изписан ок. 1475 по поръчка на Томазо Портинари – Томазо представител на банка Медичи в Брюге затова дълго време е живял в Брюге, в качеството си на представител на семейство Медичи. На централния панел (размер – 2,5 на 3 m) са изобразени Мария и Йосиф с младенеца в обкръжение на влъхви и ангели. На страничните панели са изобразени членове на семейство Портинари, съпровождани от своите свети покровители.

Оказва влияние на флорентинските живописци: Доменико ГирландайоЛеонардо да Винчи и др.

Hugo van der Goes 010.jpg

Hugo van der Goes 004.jpg

Hugo van der Goes 009.jpg

Goes - Lamentation of Christ - Vienna Diptych right.jpg

St Hippolyte Triptych.jpg

https://bg.wikipedia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *