Джеръм Дейвид Селинджър

Джеръм Дейвид Селинджър (на английскиJerome David Salinger) е американски писател, известен най-вече с романа си „Спасителят в ръжта“, издаден през 1951 година.

Не е публикувал нова книга от 1965 година насам и не е давал интервю от 1980 г. насам. В България са преведени също неговите „Девет разказа“, както и сборник от 4 новели под заглавие „Семейство Глас“.

Произход и младежки години

Кооперация с апартаменти в Манхатън, където семейството на родителите на Селинджър живее след 1932 г. и където той прекарва тийнейджърските си години.

Селинджър е от смесен шотландскиирландскиеврейски и полски произход. Детството си прекарва в голям разкошен апартамент на известната улица Парк Авеню в Ню Йорк. Учи в различни частни училища, за кратко дори във военна академия. Съучениците му от този период помнят неговото саркастично остроумие. На 18-19-годишна възраст се влюбва в Уна О’Нийл (дъщерята на Юджийн О’Нийл) и ѝ пише любовни писма всеки ден, но тя се омъжва за много по-възрастния от нея Чарли Чаплин.

Втората световна война

Джеръм Дейвид Селинджър участва във Втората световна война, в Париж успява да се срещне с Ърнест Хемингуей (военен кореспондент тогава), който е възхитен от неговия талант на писател. Въпреки това Селинджър счита Хемингуей и Стайнбек за второ качество писатели, но е възхитен от Мелвил. По това време той работи за контраразузнаването, провежда разпити на пленници, тъй като владее чужди езици, и е един от първите войници, които посещават освободените концентрационни лагери. По-късно споделя, че човек никога не може да забрави миризмата на изгорено човешко месо.

Личен живот и отшелничество

През 1945 година той се жени за френска лекарка на име Силвия, но този брак завършва с развод. През 1955 се жени за Клер Дъглас, но и този брак завършва с развод през 1967. От втория си брак има един син, Мат, роден 1960 и една дъщеря, Маргарет, родена 1955, която през 2000 пише мемоари за баща си в книгата „Спасителят на мечти“ (Dream Catcher: A Memoir).

Творчество

Освен световноизвестния роман „Спасителят в ръжта“, излязъл през 1951, Селинджър пише и много разкази. Девет от тях са публикувани в сборника „Девет разказа“ през 1953. Първият разказ, „Идеален ден за лов на рибка бананка“, е един от най-известните на Селинджър.

 

https://bg.wikipedia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *