Диего Веласкес

Диего Родригес де Силва и Веласкес (на испанскиDiego Rodríguez de Silva y Velázquez) е испански художник от XVII век в двора на крал Филип IV.Диего Веласкес е роден в андалуския град Севиля. Той е първото дете на Хуан Родригес де Силва и Херонима Веласкес и е кръстен в църквата „Свети Петър“ на 6 юни 1599 година. Родителите на Веласкес са дребни благородници, родени в Севиля, но семейството на баща му се преселва там от португалския град Порту в средата на 16 век.

Творчество

„Лас Менинас“ от Диего Веласкес

Те са подчинени на реалистичната линия. Не се вижда определен фон, а само тъмни петна. Фигурите са доста тромави и сковани, а целият колорит е подчинен на модната за онова време тъмна гама, наречена „тенебросо“. От ранните му картини е „Носачът на вода“, в която изразът на лицата и позите на телата са по-раздвижени.

В мадридския период майсторството на художника се усъвършенства. Тогава той се обръща към редките за испанската живопис антични сюжети.

Портретите създадени от Веласкес през 30 – 40 години му носят заслужена слава на майстор в жанра. Макар в портретите на Веласкес, в повечето случаи да отсъстват жестове и движение, те са необикновено реалистични и естествени. Фонът е подбран така, че максимално да откроява фигурата, цветовата гама е строга, но оживена от внимателно подбрани съчетания на цветовете. Веласкес съумява чрез портрета да предаде характера на човека, да покаже противоречивостта на чертите от характера.

Известни картини в хронология

https://bg.wikipedia.org/

 

 

 

 

Великите европейци - Диего Веласкес - Култура

Диего ВЕЛАСКЕС – „художникът на Истината“ | webstage.bg

 

Кой е Диего Веласкес? | TeenPortall

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *