Екологията не бива да е лукс в България

Европа се опитва да спасява своя климат, останалата част на света бездейно наблюдава – писа тези дни австрийският вестник „Ди Пресе“. България в момента повече клони към останалата част на света, която предпочита да обяснява, защо европейските климатични цели не могат да се изпълнят така, както са формулирани. Известно е недоволството на България от предоставените й квоти за въглероден двуокис, които според правителството са несправедливи и недостатъчни.

Остава впечатлението, че европейските мерки се осъзнават – ако не като екологичен фундаментализъм – то поне като непрактикабилни в сегашната ситуация на криза.

Един морално остарял спор

Стигаме до стария спор – кое е по-важно: запазването на работните места или чистият въздух. Всъщност, този спор е не само стар, но и морално остарял, защото има страни, които отдавна доказват, че двете неща не са непременно в противоречие. Вярно е, че статистиките на редица индустриални европейски държави всъщност би трябвало да съдържат и онези „мръсни“ производства, които отдавна са изнесени към по-далечните Индия и Китай например. Но спорът в крайна сметка опира и до нещо много по-важно: става дума за това, каква икономика и какъв околен свят ще се оставят на по-следващите поколения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *