Ерих Саломон – адвокатът, предпочел фотографията

ерих саломон

Ерих Саломон (1886 – 1944), адвокат, който се занимава с фотография, за да изкарва прехраната си след загубата на семейното богатство, става пример за добър фотожурналист. Той прави непринудени снимки на президенти и политици по време на срещи и обществени функции. Образите на Саломон са „красиво съставени откровени моменти на трудно говорещи политици, галени от нежния блясък на наличната светлина” (Пол Лестър). Неговите фотографии са публикувани в няколко илюстрирани немски издания и стават модел за непринудени снимки за бъдещите поколения фотожурналисти. Фотографската кариера на Саломон е прекъсната трагично, когато е пленен и екзекутиран от нацистите.

Ерих Саломон

Роден в Берлин, Саломон учи право, инженерство и зоология до Първата световна война. След войната работи в рекламния отдел на издателската империя “Ullstein” – една от най-големите издателски компании в Германия. За първи път Ерих Саломон хваща фотоапарат през 1927 г., когато е на 41 години, за да документира някои правни спорове. Скоро след това крие в бомбето си фотоапарат Ermanox, подходящ при слаба светлина. Като изрязва дупка в шапката си за обектива, Саломон заснема полицейски убиец по време на съдебен процес в берлински наказателен съд.

В началото на 1928 г. Ерих Саломон работи като фотограф за “Berliner Illustrirte Zeitung” – седмично списание на “Ullstein”. Благодарение на това, че е полиглот и че умее да се слива с обстановката, репутацията му се извисява сред европейското общество. Когато през 1928 г. е подписан пактът Келог-Бриан – популярното название на Договора за отказване от войната като средство на държавната политика, сключен в Париж на 27 август 1928 г. – Саломон влиза в залата за подписване и прави няколко снимки, като заема свободното място на полския делегат. Той е един от само двама души, за които се знае, че са заснели заседание на Върховния съд на САЩ.

След като Хитлер идва на власт в Германия, Саломон бяга в Холандия със съпругата си и продължава фотографската си кариера в Хага. Ерих Саломон отказва покана на списание Life да се премести в САЩ. Списанието е известно с качеството на своите фотографии. Саломон и семейството му са хванати в капан в Ниските земи (след Втората световна война се използва названието Бенелюкс), след като Германия нахлува през 1940 г. Семейството е задържано и местено в няколко концлагера. Ерих Саломон умира в Аушвиц на 7 юли 1944 г.

Ерих Саломон попада в колекцията на Time за 100-те най-влиятелни снимки на всички времена. „Никъде неговите умения не се показват по-добре, отколкото по време на среща през 1930 г. в Хага по повод немските репарации след Първата световна война. Там в 2 ч. сутринта Саломон непринудено заснема изтощените външни министри след дълъг ден на преговори. Снимката става сензация, когато се публикува в лондонското издание “The Graphic”. За първи път обществoто може да надникне през вратите на властта и да види световните лидери с паднали маски”.

„The Hague“, 1930

Наградата „Д-р Ерих Саломон“, посветена на основателя на модерната фотожурналистика, се присъжда на фотожурналисти за цялостното им творчество от 1971 г. насам. Връчва се от Немското фотографско дружество. Наградата включва сертификат и камера Leica M, гравирана с името на победителя. Сред носителите на наградата са списания, организации и телевизии, както и лица, отличили се като фотожурналисти. През 1997 г. наградата получава Питър Хънтър (1913-2006) – синът на Ерих Саломон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *