„Мистерията на българските гласове“ пуска нов мини албум

От 15 юли на българския пазар се появява новият миниалбум (EP- Extended Play на английски език) „Шандай Я / Станка“ на прочутия в цял свят български женски хор „Мистерията на българските гласове“.

Световната премиера на продължението на изключително успешния проект на хора „БууЧииМиш“ от 2018 г. с участието на звездата от „Dead Can Dance“, австралийката Лиса Джерард, се състоя на 17 април 2020 г., но поради извънредното положение у нас българската премиера бе отложена за лятото.

Миниалбумът се състои от 7 записа и ще е наличен както на компактдиск, така и на винилови грамофонни плочи в два варианта – класическо черно и в лимитирана версия в зелен цвят, от която са произведени само 300 бройки за цял свят.

По данни на чуждестранния лейбъл на албума „Prophecy Productions“, в чужбина лимитираната версия в зелено вече е изчерпана, но продуцентът и български издател на албума „Шуберт Мюзик Пъблишинг“ уверява родните фенове, че малки количества от същата плоча ще бъдат пуснати у нас от книжарници „Сиела“, които разпространяват албумите на хора. Съдържанието ще бъде достъпно и в дигиталните музикални платформи.

Заглавната песен на мини албума, „Шандай Я“, e включена в две различни версии – в нов вариант и в познатия от албума „БууЧииМиш“. Изцяло нови и непубликувани до този момент са две заглавия. В „Зайди слънце“ участват солистката на хора Виолета Маринова и световният шампион по бийтбокс Александър Деянов – SkilleR. Нова е и „Rite of Passage“, която в оригиналния си вариант е включена в албума „Hiraeth“ на перкусиониста Дейвид Кукерман и Лиса Джерард.

Разликата е, че в „българската“ версия на песента има и хорово изпълнение. „Rite of Passage“ първоначално влиза в плейлиста на концертната програма на хора по представянето на албума „БууЧииМиш“, но поради големия интерес и положителните отзиви на публиката за тази песен, продуцентите на албума решават да я издадат.

„Публиката реагира толкова възторжено на новата версия на „Rite of Passage“, че ни хрумна идеята тя да бъде записана и издадена. Много често след концерти зрители идваха и питаха дали заглавието и включено в албума „БууЧииМиш“, споделя Бояна Бункова от „Шуберт Мюзик“.
Подобна е историята и със „Зайди слънце“. Това също е песен, която еволюира по време на концертите, където се изпълнява в дует между солистката Виолета Маринова и бийтбоксъра SkilleR. За целите на албума е добавен и хорът, като музикалният продуцент и композитор Петър Дундаков прави аранжимента.

Песните „Станка“, „Моме маленко“ и „Рано ранила“ са от „БууЧииМиш“, но в новия миниалбум могат да се чуят в нови, различни версии, „Станка“ е с добавена хорова партия, „Моме маленко“ е представена в кратка версия без интродукция, а „Рано ранила“ е със соло на гъдулка.“

 

 

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *