Драго Янчар Ученикът на Джойс

На 3 юли излиза от печат сборникът с разкази „Ученикът на Джойс“ от Драго Янчар, един от най-изявените и превеждани съвременни словенски писатели! Предвиждаме гостуване на автора в София на 2 септември при съблюдаване на съответните мерки за здраве и безопасност.

Ученикът на Джойс“ (превод: Людмил Димитров, 200 стр., 16 лв.) е завършен шедьовър, блестящо свидетелство за майсторството на един вдъхновен разказвач, лишен от маниерност. Високо оценена от читатели, критика и медии, тази книга разкрива Янчар като тънък наблюдател и проникновен тълкувател на трагичното и абсурдното в човешкото съществуване. Според „Файненшъл Таймс Магазин“ тези изтънчени елиптични разкази доказват, че сме осъдени от историята на повтарящи се насилствени събития, а едновременно с това, че постоянното им повтаряне е единственият начин да ги усвоим и преодолеем. Важен щрих добавя рецензията на „Сънди Телеграф“: „Силните, напрегнати разкази на Драго Янчар не оставят никакво съмнение колко крехък е човекът под напора на политическите, историческите или етническите конфликти.“

 Роден през 1948 г., Драго Янчар е белетрист, драматург и есеист, едно от най-впечатляващите пера на съвременната словенска литература. Откроява се с оригинална модернистична проза, със свободомислието и с яркия си публицистичен стил. Вниманието му е фокусирано върху битието на човека, подвластен както на неконтролируемите и необясними механизми на историята, така и на собствената си природа. В края на миналия век се ориентира към по-интимни проблеми, съдбовни за живота на отделната личност. За да обрисува човешката участ в хаотичния обективен свят, нерядко се позовава на историята. Сред множеството обществени, политически и културни явления и процеси, предмет на неговите есета, се откроява темата за ролята на интелектуалците в днешния свят.

Драго Янчар е лауреат на редица авторитетни литературни награди, между които словенската „Франце Прешерн“ (1993), Европейската награда за най-добър кратък разказ (1994), Хердеровата награда за литература (2003), „Жан Амери“ за есеистика (2007).

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Creative Europe Programme

Ученикът на Джойс от Драго Янчар — цена, мнения, откъс — Colibri

Издателство „Колибри“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *