Фотографията по време на пандемия

фотография

Майстори фотографи от цял свят  не спират да творят и по време на карантина

 

Фотографията, освен за машина на времето, за достоверност и документалност, може да бъде и инструмент за забавление и творчество. Това е изкуството, което запечатва моменти, време и пространство в автентичната им същност. Политематичният характер на фотографията позволява на хора с най-различни интереси да се обединят и сближат благодарение на общата им страст. Възможностите ѝ не спират да ни изненадват, дори по време на пандемия. Нуждата от себеизразяване е по-силна от всякога и фотографите умело го доказват чрез своите нетипични идеи, творчески предизвикателства и ловко прекрачване на границите.

 

Facetime фотосесии

Може би първата иновация в света на фотографията от началото на пандемията са фотосесиите по Facetime. Модели и фотографи обединяват усилия и организират съвместни проекти, независимо че са на километри един от друг, използвайки телефоните си. Благодарение на видео връзката творците насочват своите модели как да позират и как най-добре да използват заобикалящата ги среда. Изображенията не са с феноменално качество, тъй като не е използвана професионална техника. Но пък имат ретро излъчване, напомнящо на резултати, постигнати с фотоапарат с лента, които онлайн потребителите се опитват да постигнат чрез филтър. Освен влогъри и инстаграм модели, тенденцията последваха и традиционни знаменитости като Деми Ловато. Вече дори се публикуват статии, насочващи ни към постигането на привидно професионални резултати в тази област.

 

Инста-графия

Брандън Уолфел

Изненадващо, Инстаграм също се променя. В нашия newsfeed вече не преобладават снимки на полубогове, заминали за някоя изкушаваща дестинация. Време е лицата зад кадър да покажат своя безспорен талант и то без помощта на своите модели и красиви пейзажи.

Фотографите, които използват приложението за своеобразно портфолио, вече черпят вдъхновение от самите себе си. Пример за това е Брандън Уолфел, популярен в Ню Йорк с красивите си портрети на звезди от социалните мрежи. По време на изолацията той публикува свои автопортрети и показва на последователите си как постига такива забележителни резултати чрез лампички – запазената му марка – и доза креативност.

Канадският фотограф Питър МакКинън пък решава да предизвика своята онлайн публика. Всяка седмица той задава тема, която феновете му да използват за своите фотографии, като „изолация”, „контраст” и „червено”. Освен в Инстаграм, Питър споделя своята страст и в Youtube, където по принцип изпробва нови продукти и техники във фотографията, както и улеснява теорията и дава практически насоки. Раздаването на задачи и отправянето на предизвикателства не е новост в неговата кариера. Накрая на всяка седмица той публикува видео в своя канал с най-хубавите подбрани кадри от даденото предизвикателство. По този начин Питър изтъква силните страни на всеки кадър и окуражава още хора да вземат участие.

Питър МакКинън – „Изолация“

Предизвикана е и експресията на всички последователи на официалната страница на Никон в Европа. Nikon Europe организира #CreateYourLight, като участниците имат срок от две седмици да споделят свои кадри по зададена тема. През тези 14 дни фотографи споделят и съвети как да бъде постигнат желаният резултат. Подобно на практиката на Питър МакКинън най-добрите кадри се споделят в профила на „Никон Европа”.

 

На открито вкъщи

Периодът на изолация е немислим за кариерата на фотограф-пътешественик, притиснат между четири стени. За щастие няма граници, които да овладеят творческата енергия.

Ерин Съливан, фотограф от Лос Анджелис, намира начин безопасно да се наслаждава на природата и да създава вдъхновяващи кадри без да напуска дома си. Съливан, известна още като Erin Outdoors, насочва талантa си към пресъздаване на „природни” сцени с помощта на предмети от бита.

„В ситуацията, в която се намираме, знам, че да останеш вкъщи буквално означава да спасиш живот”, споделя Съливан пред BuzzFeed. „Затова исках да измисля как да поддържам творчеството си живо у дома”.

Фотографката често използва абстракцията като инструмент в работата си, обмисляйки начини как на пръв поглед обикновените предмети да приемат друга форма. Самите сцени, които пресъздава, отнемат от 10 минути до час. Но според Ерин най-дългата част от процеса е да ѝ хрумне идеята. Кадърът, отнел най-дълго време, е Каньонът от палачинки, тъй като е трябвало сама да направи реквизита. Минимализмът се крие в основата на нейните фотографии. Вдъхновява и други творци да се присъединят чрез #OurGreatIndoors.

Безценно знание

Тъй като не само офисът, училището и университетът, ами целият ни живот се пренесе в онлайн пространството по време на извънредното положение, фотографи и специалисти в тази област решиха да споделят своите знания безплатно.

Софийска фотографска школа организира няколко пъти в седмицата лекции, покриващи различни теми – „Видове фотоапарати. Устройство на фотоапарата”, „Основи на композицията”, „Бленда. Дълбочина на рязко изобразеното пространство” и др. Публикуват се и статии с безплатни курсове онлайн както по фотография, така и по всякакви други предмети. Сред изброените лекции има такива и от американския университет Харвард, които могат да бъдат намерени в Youtube с наименованието “Exposing Digital Photography”.

Снимки: Facebook, Instagram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *