Активисти от Лигата на равнопоставеността доказват, че „Заедно е супер”

иванела щерева заедно е супер

„Заедно е супер” е наречена настоящата изложба на Моста на влюбените в София. Снимките, дело на ромския фотограф и активист Емил Методиев, могат да бъдат разгледани в периода 5 – 24 август. Организатор на събитието е Лигата на равнопоставеността – обединение на организации и активисти от ромската общност, ЛГБТИ общността, глухата общност и съюзници.

„С тази изложба ви каним да се запознаете с три общности, за които се говори много, а се знае много малко. Нещо повече, рядко хората от нашите общности имат възможността сами да представят себе си, своите истории и опит, битките и победите си. Представените тук снимки и илюстрации са усилие да променим това.”

Фотографът Емил Методиев – заедно

Освен снимки на членове на глухата, ромската и ЛГБТИ общност, някои платна съдържат полезна информация като митове и факти за жестовия език, културата на глухите хора, ЛГБТИ азбука, произход на ромите и др. Всяко от заснетите лица показва важни думи на жестов език, сред които вяра, надежда, любов, щастие, равнопоставеност. Значението на всеки жест може да бъде открито в първия посочен хаштаг на всеки портрет.

Изложбата е част от Летния фестивал на равнопоставеността, който ще продължи до 26 август в различни точки в София с шествие, кино прожекция, пикници, кулинарни събития, рецитал и открити уроци.

Лятното шествие за равнопоставеност ще се проведе на 19 август от 18:30 с начална точка паметника на Съветската армия. Организаторите на шествието изискват всички участници да спазват физическа дистанция от поне един метър, както и да носят маски.

До тогава са организирани няколко събития. На 13 август от 18:30 ще има споделено готвене с Deaf Chef – събиране с млади готвачи, осигуряващо вкусна храна и възможност за пълноценна среща между глухи и чуващи. На 16 август е предвидена обиколка из няколко арабски магазинчета, пекарна и сладкарница, която ще запознае участниците с различни подправки, а ден преди шествието ще се състои „Любов по време на расизъм: рецитал на Наталия Цекова и дискусия”. За събитията е нужна регистрация, тъй като местата са ограничени.

Фестивалът „Заедно е супер“ се организира с финансовата подкрепа на програма „Права, равенство и гражданство (2014-2020)“ на Европейския съюз.

Снимки: Иванела Щерева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *