Албена Маринова Павлова-Маркова е българска актриса.

Родена е на 7 август 1966 г. в Русе. През 1984 г. завършва със златен медал Руска езикова гимназия „Максим Горки“ в Русе.

През 1988 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професорите Сашо и Цветана Стоянови.[1]

Още по време на следването си се снима във филмите „Сляпа събота“, „По здрач“ и „Време разделно“, като в първите два играе главна роля.

Започва театралната си кариера в Сливенския драматичен театър в „Опакометаморфози“ по поемите на Валери Петров, „Добрият човек от Сечуан“ на Бертолт Брехт и „Илюзията“ на Пиер Корней. Има около петнадесет други роли в продължение на четири сезона.

От 1992 г. е актриса в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи с режисьори като Гриша ОстровскиТеди МосковГалин СтоевИржи Менцел, Маргарита Младенова, Андрей Аврамов, Елена Цикова, Борислав Чакринов, Иван Добчев и други.

Павлова играе ролята на Гълъбина Чеканова в сериала „Столичани в повече“, който се снима от 2011 г. Също така участва в някои епизоди на „Комиците“.

Павлова започва да се занимава с дублажи през 1992 г., когато Кирил Варийски, тогава неин колега в Сатиричния театър, я води на проби в БНТ. Едни от по-известните филми, за които дава гласа си, са „Отнесени от вихъра“ и „Английският пациент“, а някои от по-известните сериали с нейно участие са „Само за снимка“ и „Двама мъже и половина“ (в първи сезон).

Омъжена е за актьора Емил Марков, който е и главен сценарист и режисьор на вечерното комедийно предаване „Комиците“. Те имат две деца – син на име Здравко и по-малка дъщеря на име Мина.

Филмови и телевизионни участия

ГодинаФилмРоля
1987По здрачРалица
1988Време разделноОбесеното момиче
1988Сляпа съботаМалката гълъбица
2011 – 2019Столичани в повечеГълъбина Чеканова

 

 

 

https://bg.wikipedia.org/

 

 

Албена Павлова - актьор, Albena Pavlova, постановки с участието на Албена  Павлова - theatre.art.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *