Варненската опера гостува с „Хубавата Елена“ на Царевец

„Хубавата Елена“ от Жак Офенбах – една от най-новите постановки на Държавна опера – Варна, която преди броени дни обра овациите на премиерата си в Летния театър на морския град, ще бъде представена на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Началото е на 26 август от 21:00 в крепостта Царевец, а ценителите в престолния град вече очакват с интерес поредния спектакъл от превърналите се в традиция гастроли на Варненската опера.

 

 

Ефектният декор и античните костюми ще се впишат в историческата среда на крепостта със стил, а солистите, хорът, балетът и оркестърът на Театрално-музикален продуцентски център-Варна, окрилени от успеха на премиерата, ще поднесат пищно зрелище, сплетено от драматична игра, оперно пеене и танц.

 

 

Постановката е на доайена на оперетното изкуство у нас проф. Светозар Донев, хореограф е Анна Донева, сценограф Иван Токаджиев, костюмограф Ана-Мария Токаджиева. Диригент на спектакъла във Велико Търново ще бъде Стефан Бояджиев, диригент на хора – Цветан Крумов. В главните роли ще влязат актьорът от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Александър Мутафчийски – Менелай и солистите на Варненската опера Пламен Долапчиев – Парис и Велин Михайлов – Калхас, а в ролята на Хубавата Елена ще видим Илина Михайлова.

 

 

Популярен като баща на оперетата, Жак Офенбах пише повече от 100 музикално-сценични произведения, белязани от гениална мелодичност, парижка изтънченост и френско остроумие. „Хубавата Елена“ среща първата си публика през 1864 г. в Париж и оттогава шества по сцените на Европа и света, радвайки публиката с ефектна музика и пищна визия. А ироничният поглед към нравите от края на 19. век, вплетени в историята от времето на Троянската война, ни насочва да търсим паралели и в нашето съвременно общество.

 

 

Премиерата беше реализирана като съвестна продукция на фестивала „Опера в Летния театър“ и Международния музикален фестивал „Варненско ляло“ 2020.

 

 

А за зрителите на Царевеч специален подарък от Община Велико Търново ще бъде аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – звук и светлина“, което ще бъде излъчено след края на представлението.

 

 

kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *