Джули Бендър – момичето, което владее изкуството пирография или как да рисуваш с огън

Изкуството да рисуваш с огън се нарича пирография. Самата техника на създаване на тези произведения на изкуството не е особено сложна, но уменията, които се изискват са феноменални. Артистите, които се занимават с това изкуство използват нагрят връх на игла, тел или друг тънък метал. Посредством изгаряне или пробиване на малки дупки тези артисти създават различни и разнообразни дизайни върху естествени повърхности като дърво и кожа.

Фотография: Julie Bender

Пирография се практикува от зората на човешката цивилизация и една от първите форми на изкуство, което човечеството е усвоило

Първите писмени доказателства и примери за създаването на пирографски творби датират още от времето на египетските и субсахарските африкански племена, които били очаровани от мистериозната красота и сила на огъня.

Фотография: Julie Bender

Съвременната пирография обикновено се извършва, посредством инструменти с твърдо завършващо тяло, които макар и да наподобят инструментите, които са били използвани преди хилядолетия, всъщност са далеч по-сложни и подобрени. Тези инструменти са електрически нагрявани от специално оборудване, което може да позволи да се регулират температурите на върха на уреда, като по този начин се създава по-широко поле на възможности действия и маневри, от което следва и по-голям набор от естествени тонове и нюанси. Могат да се постигнат фини или по-дълбоки и дръзки ефекти, като всяка особеност зависи от много фактори, включително топлината, налягането, вида дърво, но и повърхността, дебелината и вида метал, който е използван за направата на инструмента, с който се рисува.

Фотография: Julie Bender

Джули Бендъре родена в Сейнт Луис, Мисури, но то години работа в Колорадо

Тя израства с очарованието от заобикалящата я природа, което се опитва да трансформира във вдъхновение, което да роди много произведeния на изкуството, свързани основно с животни. Тя остава близка с природата и животните през целия си живот.

След като завършва бакалавърска степен по изобразително изкуство и бакалавърска степен по изкуствознание от Университета на Мисури, Колумбия през 1981 г., кариерата ѝ започва като компютърен художник и по-късно се развива като project manager в компания  разработка на уеб и софтуер, където работи до средата на 2012 г.

Фотография: Julie Bender

През 2002 г. животът на Джули Бендър се променя за секунди

Един от най-добрите ѝ приятели- кучето Визла почива на девет години. За момичето това е болезнен период от живота ѝ, който я разделя с едно от най-любимите ѝ създания на света. Бендър разказва, че огромната тъга, която изпитвала я накарала да осъзнае, че се чувства длъжна да създаде нещо, което да ѝ напомня колко благодарна трябва да бъде, че се срещнала с толкова добър приятел. Независимо че и липсвали каквито и да е било предишни познания, свързани с изгарянето на дървесина, тя купила някои от най-базовите и елементарни инструменти, от които би се нуждаела, и използвайки снимка кучето си, тя „рисува“ образа на Визла върху урна от черешово дърво.

Фотография: Julie Bender

В този момент Бендър разказва, че е преоткрила желанието си за живот и се посветила на работата си и за първи път сериозно се замислил да преследва кариера, свързана с произведенията на изкуството, които създава.

Страстта на Бендър към пирография като техника е перфектно съчетана с точното и красиво изобразяване на различни животни в нейните творби

Нейният източник на постоянно вдъхновение е богатият животински свят в Средния Запад в САЩ. Тя често се разхожда из планините на Колорадо, прериите и местните ферми и ранчото, в търсене на вдъхновение за изкуството си.

Фотография: Julie Bender

 

Пирография като изкуство се базира на прилагането на различни степени на топлина, които създават монохромни или в стил „сепия“ изображения, които могат да имат своите тонове, нюанси и светлосенки. Бендър често използва цветове в допълнение към произведенията си, за да ги подобри, опитвайки се достига нови граници с всяко нова творба, на която се отдава. Техническото изпълнение, което изисква точност, стил и въображение е ключова при създаването на уникалните и емоционални произведения на изкуството на Джули Бендър.

Фотография: Julie Bender

Тя е артист с множество спечели награди, а творбите и са част от много престижни галерии и намират място в постоянни музейни сбирки – както в САЩ, така и в Европа.

От няколко години Бендър организира обучения и уъркшопи с професионална и аматьорска насоченост

Те помогнат на творци, които имат желание да се развиват в това старо, но непопулярно изкуство.

Хората, които се присъединяват към уроците на Джули Бендер обикновено се записват за нейната тридневна интензивна работилница в курорта Валхала, където получават стабилна основа в теорията на пирографията, но успяват да условят и практичните проблеми, решения и предизвикателства пред това изкуство – всичко това, докато се наслаждават на живописните скалисти планини и разнообразието на красиви диви животни в района.

Желаещите да се запишат не е нужно да притежават опит или познания в сферата. Все пак, Бендър не забравя, че и самата тя не е знаела почти абсолютно нищо за това изкуство, когато е започнала да учи. Предлагат се различни възможности, които се базират на желанието за индивидуално и групово обучение, както и спрямо нивото на познания. По време на семинарите се акцентира основно върху подготовка на повърхността, избора на уред за изгаряне, техниката и решаване на проблеми, възникнали по време на работа. Джули демонстрира всяка стъпка от работата си по време на обучението.

Списък със спечелите от Джули Бендър награди:

2015 Stampede Committee Purchase Award – „Provin’ it in 3.2“ will be used in the 2016 Greeley Stampede poster and marketing campaign2015 “Winner Takes All” was selected as a finalist in the Animal/Wildlife category of The Artist’s Magazine 32nd Annual Art Competition
2015 Second Place award for „Winner Takes All“ at Windows to the West Art Show & Sale, Estes Park, Colorado
2015 Fourth Place award for „Provin’ it in 3.2“ at Windows to the West Art Show & Sale, Estes Park, Colorado
2014 Artist in Residence, Boulder County Open Space, Caribou Ranch, Colorado

2012 Artist in Residence, Leigh Yawkee Woodson Art Museum, Wisconsin
2011 Purchase for permanent collection, Leigh Yawkee Woodson Art Museum of „Ivy League“
2009 Award of Excellence, Society of Animal Artists for „On the Alert“
2009 Leonard J. Meiselman Memorial Award for Realistic Painting Executed in an Academic Manner for „Peruvian Splendor“
2009 President’s Award Ohio Veterinary Medical Assn. for “Unbridled Devotion”

Фотография: Julie Bender

Фотография: Julie Bender

Фотография: Julie Bender

Фотография: Julie Bender

Фотография: Julie Bender

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *