Документалният филм „Прегръдката“ откри фестивала „Master of Art”

Прегръдката“, документален филм за пътуващ проект на Ода Жон със същото име откри фестивала за документално кино „Master of Art“, предаде репортер на БГНЕС.

Официалното откриване на филмовия фестивал „Master of Art“ е днес на Платформа А6 на НДК с две прожекции:„Прегръдката“ реж. Емил Христов и Калин Серапионов и по-късно „Жан-Пол Готие – Шантав и Шик“ (реж. Ян Л‘Еноре). Същата вечер в Дома на киното зрителите могат да гледат „Загадката на Веласкес“ (реж. Андрес Санс Висенте).

Филмът „Прегръдката“ проследява всичките етапи от създаването на скулптурата „Прегръдката“ (2018) на Ода Жон.

Какво накара българската художничка, която от години живее и твори в Париж – Ода Жон да направи скулптурата. На този въпрос днес тя отговори така: Мисля, че беше желанието да намеря език, да намеря картина за едно чувство, за мен най-важното чувство и това беше чувството на безграничната любов, обичта. И това беше причината, търсенето на една форма на него.

Мотото на „Master of Art“ 2020 е „Прегърни изкуството!“

Филмовият фестивал „Master of Art“ с дългоочаквано физическо издание в София, Пловдив и Варна. 67 пълнометражни и 12 късометражни заглавия в 11 категории: Архитектура; Изкуство и власт; Дизайн и мода; Съвременно изкуство; Кулинарно изкуство; Изобразително изкуство; Литература; Музика и танц; Фотография; Театър и кино; Панорама – в 5-ото издание на фестивала за документално кино за изкуство „Master of Art“. Мотото на тазгодишното издание е „Прегърни изкуството“.

В София фестивалът ще се проведе до 24 септември. В Пловдив „Master of Art“ ще се състои от 1 до 23 септември в Lucky Дом на киното. Варненското издание на фестивала ще бъде във Фестивален и конгресен център – Варна в дните от 1 до 8 септември.

Със сигурност 2020 година ще бъде запомнена с пандемията от COVID-19, с изолацията, с маските, със социалната дистанция, със страха. Ние от „Master of Art“ искаме да дадем шанс тази странна и напрегната година да бъде запомнена и с двата формата на 5-ото издание на нашия фестивал – онлайн през април и на живо в арт кината в края на лято 2020, казват организаторите на фестивала.

 

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *