Изкуство от джапанки в Кения

Най-малко пет тона боклук попада в океана ежегодно. Всеки прилив изхвърля на плажа в кенийския национален морски парк Ватаму големи количества найлонови торбички, бутилки, въжета и джапанки. Предприемчива група местни жители обаче са открили какво да правят със синтетичния боклук и дори как да изкарват пари от него.

Тези статуетки не са специално произведени детски играчки или корпоративно продуцирано изкуство. Те са ръчно изработени изцяло от рециклирани материали, основно изхвърлени от океана джапанки и други пластмасови предмети. Жителите на Ватаму чистят плажовете в морския парк ежедневно, за да опазят водата чиста.

Матилда Матиас: „Пълним десетки чували всеки ден. Този боклук трови рибата ни, включително видоведе които ядем. Затова почистваме плажа.“

Повечето боклук се рециклира на местно ниво, но джапанките – гумени, пластмасови и силиконови – се събират отделно и се изпращат в столицата Найроби. Там те се превръщат в шарени фигурки, които се продават на туристите. Част от приходите отива при проекти за опазване на океана.

Франсис Мусау: „Преди работехме с дърво, но стана все по-трудно да си го набавяме. Сега помагаме не само на океана, но и на дърветата, защото вече не ни трябва дървесина.“

Всяка година над 400 хиляди джапанки биват рециклирани по този начин. Те се продават не само в Найроби, но и в парка Ватаму, както и във Великобритания и Канада. Освен, че пази океана чист, инициативата дава работа на повече от сто кенийци.

Източник

Изкуство от джапанки - 1kam1.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *