Летните вечери със златните филми на българското кино продължават

Програмата на лятното кино продължава на 21 август, петък, с още един от класическите български филми – „Сиромашко лято“ /1973 г./. Негов режисьор е Милен Николов, сценарият е на Братя Мормареви. В ролите се изявяват едни от най-добрите български актьори: Георги Парцалев, Татяна Лолова, Ицхак Финци, Леда Тасева и др.. Композитор на музиката е известният ни съгражданин Борис Карадимчев.

Методи Рашков /Георги Парцалев/ се пенсионира. Започва безропотно да изпълнява всички задачи, поставени от снахата и сина му и постепенно ролята му в живота се свежда до функциите на една домакиня. За да запази достойнството си пред приятели и познати, той се оплита в лъжи и това го поставя в конфузни и смешни ситуации. Всичко постепенно се натрупва и взривът е неизбежен. Поводът на избухването му е дребен, но с важни последици. Рашков напуска дома си и започва „безгрижен живот“. Твърде скоро безделието му омръзва, започва да се чувства самотен и никому ненужен. Той се завръща у дома си, където радостно го посреща семейството, но в увеличен състав – родило се е второ внуче.

 

 

В събота, 22 август, ценителите на седмото изкуство в Ямбол ще гледат един от най-обичаните български филми „Комбина“ /1982 г./ на режисьора Никола Рударов с Иван Иванов и Ваня Щерева в главните роли. Музиката е композирана от нашия съгражданин Митко Щерев.
Филмът е първият български криминален екшън от съвременен тип. Модерният вид на героите, жаргонните диалози, морската обстановка, ръкопашните схватки, стрелбите, преследванията с коли, замесени наркотици (невиждано дотогава в български филм) са все предпоставки за огромния зрителски интерес към „Комбина“. С ролята си във филма Иван Иванов окончателно затвърждава образа си на звезда и секссимвол на българското кино в онези години, а изборът на останалите актьори е удачно подбран. След големия успех логично се мисли и за продължение, но това съвпада с процеса за атентата срещу папата, където се лансира т.нар. „българска следа“ и е преценено, че не би било удачно в темата за наркотиците да се намесва името на България.

Началният час и на двете прожекции в обновеното Лятно кино в Градски парк – Ямбол е от 21:00 часа, със свободен вход за зрителите.

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *