ЛЕТНИ АКЦЕНТИ 2020

ЛЕТНИ АКЦЕНТИ

23 юли – 20 септември 2020г.

От 23ти юли до 20ти септември, имаме удоволствието да Ви поканим на изложбата “Летни акценти”, която за пети път събира разнообразни автори от 20ти и 21ви век. Както всяка година и тази стремежът ни бе ориентиран към това да покажем колкото се може повече любопитни произведения, които чрез най-различни способи интерпретират или поне интуитивно ни загатват темата за лятото, с неговите емоции, животворност и летаргия.

Част от експозицията е малко известна работа на Марио Жеков. Един от най-емблематичните маринисти, от неговата четка рядко са излизали оживени композиции, за сметка на хармоничните безлюдни пейзажи. Тук трима лодкари, облечени в типичното за българското село от началото на 20ти век облекло, бъбрят на фона на лодката и огледалното изображение на небето във водата.

Категорично най-впечатляващите произведения в изложбата са на един от големите учители на цяла генерация художници – Ярослав Вешин. Вече напълно реализиран в западна Европа, той идва в България с мисията да просвети и развие художествения живот и образование. Прелюбопитна е съдбата на тези две работи. Всъщност, те попаднаха в галерията като една, но двустранно нарисувана. Чрез сложна реставрация, двата слоя на хартията бяха отделени, за да могат Натюрмортът и портретът на куче да заживетя самостоятелен живот. Между двете работи, сякаш наблюдавайки ги бащински е експониран автопортрет с туш на самия Ярослав Вешин. Произведението е било изложено до скоро извън България.

  

Друг изключителен, но много различен стилово художник е представен с малко показва на своя работа. “Пазар” на Бенчо Обрешков е жизнен, но и някак меланхоличен разказ. В картината ясно прозира новаторският, авангарден подход на прогресивния художник, заслужил световна слава.

Най-скоро създаденото произведение в изложбата е платното на Андрей Даниел, част от изложбата му в галерия Нюанс на име “Места за срещи”провела се през 2019г. Този път”мястото” е окъпано в слънце кътче от Маре, Париж – кварталът известен като един от най-артистичните. Има две неща, които живописта на Андрей Даниел не може – първото е да бъде описана, а второто да остане безразлична. Чрез нея той намираше и в злободневното, нещо истински красиво и винаги по нещо забавно.

В галерията ви очакват още много произведения на Атанас Михов, Борис Денев, Борис Данков, Димитър Казаков – Нерон, Стефан Егаров и други.

Очакваме ви!

 

 

 

 

Източник- nuancegallery.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *