МОРЕТО НА ЖОРО ЛЕЧЕВ

Морето е едно благодатно приятелство. Да се стремим да го съхраним за вечни времена
Известният варненски художник Георги Лечев говори убедително за емоционалната си връзка с родното море и чрез картините си. Казва, че когато рисува, морето прави оздравителна гимнастика.
Обикновено интерпретира някаква тематична линия в маслените платна или графичната техника. Той ги владее и двете твърде добре. Само ако е преживял всичко емоционално и лично, тогава може да го изобрази върху платното. Вървя по пътя си – пътя на артиста, обича да казва Лечев и е щастлив човек. През последните години се опитва да интерпретира, а не да прерисува заобикалящата ни природа. Открива голяма доза философия в цветята, дърветата, птиците. Натрупва впечатления, преживява емоционално нещата от действителността и чак тогава рисува.
Една от философските тематични линии при Лечев е  морето. Събуждам се с него и заспивам със залеза на хоризонта, казва творецът. За Жоро морето е една друга човешка същност, една вечна и необятна тема. Когато посегне да го рисува в определено моментно състояние, установява колко многолико е то. Морето на Лечев е живо, има душа, има внушение, малко абстрактно е и това го прави уникално. Картините  пълнят очите с багри и линии, реалността често се преплита с измислица, но много дозирана. Възхитително е умението на художника да борави с изразните средства. Разкрепостен е за импровизации и способен да програмира крайния художествен продукт.
На въпроса ми дали и морските фарове са част от тази хармония на морето, артистът бързо отговаря положително. От близо година го вълнува темата за фаровете. Открива как почитателите определят новата му тематична линия за интересна и благодатна. Първоначално изрисувал десетина фара, после четката започва да се движи уверено върху платното, а рисунъкът и баграта извайват познатата от векове форма на морския фар. През всичките хилядолетия в морската необятност винаги е съществувал фарът, казва Жоро и допълва, че този обелиск успява да обедини всички философии и състояния на морето. Хората край бреговете са свикнали да го приемат като крайпътна архитектура, продължава разказа си Жоро, а в моите картини се опитвам да изразя дълбочината на чувствата си към морето и всичко, свързано с него. По света съм виждал много различни фарове, един с друг не си приличат. Присъствието на фар край морския бряг в произведенията на артиста Лечев не е самоцелно виждане, а завършек на тематичната линия, уникален творчески знак. Едно сполучливо архитектурно-творческо решение като морето с фар на Жоро Лечев може да предизвика различен интерес у почитатели и приятели. К.д.п. Пламен Проданов, един от почитателите на твореца, собственик на морската компания “Космос шипинг”, преди Нова година поръчва на художника дванайсет репродукции с морски фарове за годишен фирмен календар. Лечев  приема ангажимента като вид атестация от морската общественост за творческите му решения.
Той е роден във Варна през 1949 г., тук живее и работи и до днес. Завършил е Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”, специалност “Изобразително изкуство”. Правил е изложби в цял свят, а в родна Варна предпочита малко галерии. Последната му изява пред съграждани бе в галерия “Навил арт” под мотото “Цвете за теб”.
А последната изложба на Жоро Лечев беше през ноември миналата година в Париж. Поредна глътка въздух за мен, казва артистът за вернисажа във френската столица. Подготвя се, както той е свикнал – специално, съзнателно и целенасочено с напълно нова колекция от платна маслени бои на морска тема. С френската си изложба българският художник отново се изявява като оригинален съвременен творец.

Автор
СВЕТЛА ТУХЧИЕВА

 

Източник-http://morskivestnik.com/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *