ПЛАТНА ВЪРХУ ПЛАТНАТА

Старинните кораби – несекваща тема за художника Боян Янев
Всепризнато е, че корабите, които отключиха за европейците океана,я са каравелите. Тези от времето на Христофор Колумб, Фернандо Магелан и техните последователи от епохата на Великите географски открития.
Името на тези кораби има любопитни тълкувания. Легенда гласи, че първите строители на каравели са взели модела от формата на тялото на морска сирена. Оттук и едно от значенията му (красива). Според друго тълкувание, името идва от италианските cara (скъпа) и vella (ветрило на кораб). Красиви с изящната си линия и издути от вятъра платна, те са вълнували въображението и са били предизвикателство за много художници. За първи път върху художествено платно са изобразени в картината “Чудото на св. Николай” от италианския художник Амброджо Лоренцети (1319 – 1347 г.).
Корабите от Ветроходната епоха и днес са любима тема на много художници. Един от тях е варненецът Боян Янев.

Автопортрет на художника Боян Янев

Автопортрет на художника Боян Янев

Художникът Боян Янев

ДА РИСУВАШ КОРАБИТЕ НА ВЕЛИКАТА ЕПОХА
Авторът на логото и графичния дизайн на Издателска къща “Морски свят” – варненският художник Боян Янев, има особено чувство, подсъзнателно усещане като творец, когато стане дума за море и кораби. Неговите почитатели лесно могат да разпознаят романтичните старинни ветроходи, сътворени от талантливия художник, които са станали визитната му картичка. Често ще ги видим и като илюстрации в печатни произведения. Боян Янев изброява повече от двадесет книги на български и чуждестранни автори, илюстровани с негови творби.
“Корабите са моя стара любов още от юношеските години. Като варненец не мога да бъда равнодушен към всичко, свързано с морето. Аз съм илюстратор. Завършил съм Националната художествена академия, специалност “Илюстрация” в класа на Румен Скорчев. Допадат ми детайлите на старинните кораби, всевъзможните атрибути като въжета, платна и т.н. Философското значение, че можеш да минеш по повърхността на морската вода, без да потънеш, ме впечатлява. И самият човешки живот е нещо подобно. Моят личен критерий определя рисуването на кораба в детайли за труден процес. Трудността обаче не е никакъв аргумент и аз само го споменавам. Вече повече от 35 години съзнателно рисуване все още много ме привлича тази тематика. Аз рисувам коне, но по-голямото предизвикателство за мен като художник си остават каравелите от 14 век, с които пътешественици и мореплаватели са кръстосвали морета и океани и са правели своите велики географски открития. Такъв е бил и корабът на Христофор Колумб”, споделя художникът. Емоционалното чувство и пълната концентрация при Боян, когато рисува старинните ветроходи, са в синтез и крайният резултат е винаги положителен. Рисунките му са изящни, звучат като самостоятелни опуси. Публиката ги харесва.
Боян Янев е обединил рисунките със старинни кораби от 14 и 15 век в поредицата “Санта Мария” – кораби с развети червени знамена с кръстове. Такива живописни картини с маслени бои и акрил художникът ще покаже в зала “Средец” на Министерството на културата в София на 8 ноември. Още не е завършил платната, но сюжетната линия е ясна – само старинни кораби в характерната им колоритност. Гледайки тези романтични плавателни съдове, имаш чувството, че чуваш плющящите знамена, усещаш полъха на морския бриз. Топлота, красота и изящество има в творбите на художника, който не пести изразни средства и вглъбяване в тематиката. Така достига естетически аристократизъм, който присъства и в другите му произведения, притежание на колекционери от цял свят, както и на известни галерии в Европа и Америка.
В началото на лятото заедно с варненския художник Милен Маринов са поканени на пленер в Босна и Херцеговина. Едно изключително магнетично туристическо селище с името Почители ангажира творческия потенциал на двамата и те създават прекрасни творби по време на този пленер. Откриват, че близо до родината има също толкова красиви и благодатни места. Посещават и Дубровник, наситено с история място, което поражда нови идеи за творчество. Именно тук въображението и търсещата мисъл на една творческа личност могат максимално да бъдат провокирани, казва  Боян. Тук той обмисля сюжетната линия за новата изложба с кораби, която софиянци ще видят в началото на следващия месец.
Последната изложба на Боян Янев на тема “Голо тяло” е и съвместна с колегата му Цанко Цанков. Преди нея той подреди интересни картини в галерията на Издателство “Захари Стоянов” в София. Тогава  Вили Цанков го открива и го кани да илюстрира авторската му книга “Черупката”. Остава много доволен от точността на Боян да сътвори илюстрациите с туш и перо според текста.
Художникът Боян Янев е и любител на бойните изкуства. От десет години тренира айкидо и ръководи филиал на софийския айкидо клуб “Имеон” в морската столица.
Боян Янев е преподавател в Средното училище по изкуствата във Варна и обича да говори за своите възпитаници. Те са даровити, умни и любознателни, споделя Боян. Аз ги ценя изключително много. Работя с тях на принципа на взаимодействието. Времето на компютърните технологии, съвременните техники в изобразителното изкуство и новостите не са им безразлични. Някои от тях се интересуват от моите старинни кораби.
Светла Тухчиева-Автор

Каравелите на Колумб в платната на варненския художник Боян Янев

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *