Приносът към изкуството и фотографската наука – на показ в IPHF

международка зала на славата на фотографията

International Photography Hall of Fame (IPHF, Международната зала на слава на фотографията) в Сейнт Луис, щата Мисури почита тези с голям принос в областта на фотографията от 1965 г. насам. Следващото десетилетие собствениците се съсредоточават върху добавянето на експонати към нарастващата си колекция от исторически разпечатки, фотоапарати и оборудване. През 1977 г. в Санта Барбара, Калифорния се открива първата Зала на славата и музей на фотографията, а няколко години по-късно, през 1983 г., се премества в Оклахома Сити. IPHF е първата организация в световен мащаб, която признава значителния принос за художествения занаят и науката за фотографията.

В допълнение към богата колекция от снимки и фотоапарати IPHF предлага лекции и други образователни възможности, включващи всички аспекти на фотографията, минало и настояще, както за малки, така и за големи.

Част от Международната зала на слава на фотографията са над 100 личности, променили индустрията със своите фотографии или изобретения. Архивът на музея съдържа над 30 000 снимки и 6000 фотоапарати, станали част от историята, като Kodak и Polaroid. Могат да бъдат разгледани и инструменти за тъмна стая и студио чак от края на XIX в. Всяка година чрез комисия се избират лицата, които стават част от колекцията на музея благодарение на своя принос към изкуството и фотографската наука, както и въздействието им върху историята.

Сред тези личности са Робърт Капа (избран през 1976 г.), Ерих Саломон (1978), Виктор Хаселблад (1980), Доротея Ланг (1984), Анри Картие – Бресон (2001), Стив Джобс (2016) и много други. Докато в началото комисията избира един човек на година, кандидатите, заслужили своето място в Залата за слава на фотографията през 2019 г., са цели осем. На 23 юли 2020 г. Международната зала на слава на фотографията награждава фотографската агенция Magnum Photos за тяхното лидерство, а Хенри Дилц получава награда за цялостното си творчество заради своя принос в сферата на музикалната фотография.

От 2004 г. насам музеят организира над 14 временни изложби. В момента IPHF празнува 55 години от своето създаване с изложба, включваща запомнящи се кадри на над 50 фотографи, които са част от колекцията на музея. Изложбата може да бъде разгледана както на място, така и онлайн – 360-градусова обиколка на експонатите на цена от 5 долара за студенти и пенсионери и 10 за възрастни.

Снимки: International Photography Hall of Fame

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *