Светлана Шаренкова

Проф.д-р Светлана Стефанова Шаренкова е български политик, издател и общественик. Председател на Форум „България – Русия“.

Родена е на 29 август 1961 г. в София. Завършила е Московския държавен университет „М. Ломоносов“, специалност Социална психология. Работила е в Института по социология към Българската академия на науките (1987-1995). Доктор по политология (2012 г.).

Столичен общински съвет (1991-199 Работила е като заместник-председател на Държавния комитет за младежта, спорта и децата (1995). Директор на Националния дарителски фонд „13 века България“ с ранг заместник-министър на културата (1996-1997).

Издател е на редица книги за съвременна Русия и нейните ръководители: Борис ЕлцинВладимир ПутинЕвгений Примаков, Сергей Лавров, Игор Иванов, ген. Асламбек АслахановЮрий Лужков, Александър Дзасохов, Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил и др.

Светлана Шаренкова е Председател на Форум България-Русия (от 2002 г.), заместник-председател на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, член на управата на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов“ и на ръководството на Всемирната асоциация на руската преса (1999). Член на Форум България-Китай (от 2012).

Съдружник и управител на рекламна агенция „Евромедия“ ООД. От 1997 г. се занимава с издателски бизнес:

  • създател и директор на „Българо-руски информационен пул“ ООД,
  • основател и издател на двуезичния вестник в. „Русия днес -Россия сегодня“ (1997),
  • издател на ежедневния вестник „Земя“,
  • основател и издател на двуезичния вестник в. „Китай днес/今日中国“[1]
  • Управител е на рекламна агенция „Евромедия“ ООД.

Светлана Шаренкова е член на БСП от 1987 г. и член на Националния съвет на БСП.

Награди

През 2013 г. за дейността си е наградена е от президента на Руската федерация Владимир Путин с орден „Дружба“.

През 2012 г. е наградена от Московския и на Цяла Русия Патриарх Кирил с църковния орден „Света равноапостолна Княгиня Олга“.

През 2015 г. е наградена от министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев с Правителствената премия на Правителство на Руската федерация в областта на медиите.

Семейство

Баща ѝ е икономист проф д.ик.н. Стефан Шаренков, починал 1995 г.

Майка ѝ е микробиолог ст.н.с Христина Шаренкова, починала 1997 г.

През 1982 г. сключва брак с грузинеца Владимир Тутберидзе (по-късно се разделят), който е назначен като съдебен психолог в НИКК на МВР през 1983 г., а през 2001 г. е експулсиран от България като заплаха за националната сигурност. През 2003 г.от Владимир Тутберизде са снети всички обвинения и той се връща в България където живее. Имат един син Стефан.

Книги

  • България-Русия. Исторически очерк (2000)
  • Славянска Европа (2002)
  • Владимир Путин. Лидерът (2009)
  • Българска памет за Русия (2011)
  • Славянско – православен цивилизационен проект. Опит за нова геополитика (2012)

https://bg.wikipedia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *