Стотици видяха обсадата на Бдинската крепост от 11-и век

С възстановка на обсадата на Бдинската крепост през 11-и век започна осмото издание на традиционното събитие, което се организира от Община Видин. За първи път по време на фестивала бе представено как е превзета твърдината от византийския император Василий II в началото на XI в. и налагането на ромейска власт.

 

 

 

 

Много видинчани и гости на града дойдоха, за да наблюдават пресъздаването на продължилите осем месеца обсадни действия, преговорите между българи и византийци и влизането на василевса в крепостта „Баба Вида”. Те  разгледаха с интерес и средновековния пазар, подреден във вътрешния двор. Сред присъстващите бяха заместник-кметовете на Общината Борислава Борисова и Десислава Тодорова.

 

 

 

 

Възстановяването на държавната независимост след въстанието на братята Асен и Петър също бе част от програмата. Всички исторически сцени са опит да доближат публиката до отминали средновековни събития. Те се реализират от „Първи италийски легион“ към Сдружение „Съвет по туризъм“-Свищов.

 

 

Посетителите имаха възможност да се насладят и на впечатляващо огнено шоу, подготвено от участниците от група „Феникс“.

 

 

 

 

Фестивалът „БъдинЪ” продължава и днес с възстановка на военен сблъсък между българи и византийци на моста на крепостта. Ще има анимация за деца, която включва стрелба с лък, ролеви игри, състезания и др. Входът за фестивала и през двата дни е свободен.

 

 

Снимки: Община Видин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *