Оперна прима радва с концерт в своя роден град

„Пловдив е моят град. 8 години чаках това завръщане. Мечтата ми от дете бе да пея в Античния театър. Като човек, който сбъдва мечтите си, съм щастлива да подаря концерт на моите съграждани. Това е личен жест на Соня от Пловдив към пловдивчани и българската публика!“, каза Соня Йончева развълнувана при среща с медии в една от знаковите къщи на Стария Пловдив – Хиндлиян. В нея световноизвестното българско сопрано за първи път се срещна с 26-годишния бас Божидар Божкилов, който избра сред 50 млади български изпълнители да представи на публиката в Пловдив. „Божидар го чака голямо бъдеще. И аз ще му помогна да направи кариерата, която заслужава“, каза Йончева.  „За мен е чест да деля сцена с вас, маестра!“, отговори Божкилов.

Оперната звезда заедно с майка си  Теменуга и брат си Марин Йончев разгледаха реставрираните стари къщи в Стария Пловдив, посети новооткрития хотел галерия 37 и  разгледа колекцията от творби на съвременни български художници като Енчо Пиронков, Кольо Карамфилов, Емил Стойчев, Светлин Русев и Павел Стойчев и дегустира българско розе в Glass of wine gallery.

Специално за концерта в Пловдив са дошли меломани от чужбина, за да чуят българското сопрано, както и чуждестранни медии. „Дойче веле“ подготвя специален репортаж за завръщането на Йончева в родния й град. Снимките бяха в Балабановата къща и на едно от тепетата.

„Истински късмет е, че бяхме в Гърция на почивка и разбрахме за концерта. В ситуацията на Ковид 19 е истинско чудо, че може да присъстваме на подобно събитие“, споделя Ан Грийнбърг от Ню Йорк, която със съпруга си живеят последната една година в Берлин. Тя заедно с група от 24 меломани от Норвегия, Австрия, Германия и Румъния са готови да изкарат карантина при завръщането си от България у дома, но да чуят на живо Йончева.

„Подобни концерти са дефицит днес, защото са рискови, както за изпълнителите, така и за публиката. Надяваме се, че е създадена добра организация и спазване на всички мерки срещу пандемията“, каза Ерике Меснер, историк от Хановер.

Заради големия интерес днес са пуснати още 200 билета за концерта на Йончева. Вратите на Античния театър ще бъдат отворени в 19:30 часа, началото е в 20:30 часа, съобщиха организаторите от екипа на Йончева.Ако вали, концертът ще започне с малко закъснение, за да бъде създаден конфорт на публиката.

В програмата тази вечер певицата е включила известни арии от Верди, Пучини и Бизе. Соня е приготвила и специална изненада за българската публика – песента на Петър Ступел „Замълчи замълчи“ от филма „Любимец 13″. „Избрах тази любима песен, защото майка ми я пее постоянно вкъщи.“ Румен Бояджиев –син прави новия аранжимент. Заедно с нея на сцената ще бъдат маестро Найден Тодоров и брат й Марин Йончев, който живее и работи в Женева. Двамата ще изпълнят дует от „Уестсайдска история“, а младият талантлив бас Божидар Божкилов ще изпълни любимата си ария на крал Филип II от четвърто действие на операта ‚Дон Карлос“.  Оперната прима сподели, че идеята й за представяне на нов талант пред публиката е необходимостта от осъществяване на връзка между оперните поколения, а и да се сподели позитивна енергия.

 

kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *