Питър Мей Карантина

На 7 август Питър Мей, авторът на нашумялата поредица за остров Луис, се завръща с болезнено актуално заглавие – „Карантина”. Пророческа книга със силен заряд, предсказала настоящата пандемия още преди петнайсет години.

Карантина“ (превод: Надя Баева, 304 стр., цена: 18 лв.) ни пренася в сърцето на Лондон във връзка с разследване на загадъчно убийство. Действието се развива в рамките на 24 часа на фона на последиците от опустошителна пандемия. Градът е под карантина и е обявено военно положение. Върлува вирус със смъртност седемдесет процента, а прогнозите сочат, че всеки четвърти от населението ще бъде заразен. При изкоп за спешния строеж на болница е открита чанта с оголени детски кости. На детектив инспектор Джак Макнийл му предстои последно денонощие работа в полицията и той е решен да разплете случая, оставяйки на заден план своя лична трагедия. Стремителният ритъм спира дъха и принуждава читателя да стигне по-скоро до зашеметяващия финал.

   Шотландецът Питър Мей постигна същински триумф – книгите му се продават в милионни тиражи във Великобритания и по света, а трилогията за остров Луис му донесе редица награди за литература в Европа и Америка. „Черната къща“ – първата част от поредицата, – която излезе най-напред във Франция, е определена от вестник „Юманите“ като „шедьовър“. Тя му спечели няколко отличия, сред които Наградата на френските читателите „Сезам“ за най-добър криминален роман за 2011 година, „Книга на годината“ 2011 на британския сайт за криминална литература и трилъри, както и американската награда „Бари“ за криминален роман на годината за 2013-а година. „Човекът от остров Луис” спечели голямата награда на читателите на френския ежедневник Le Télégramme и международния приз на фестивала в Коняк, Франция. Неотдавна „Колибри“ издаде и трилъра „Ще те защитя“, майсторски извезана история за тайните на миналото, които неминуемо изплуват.

Видеотрейлър на романа „Карантина“ можете да видите тук.

Издателство „Колибри“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *