Лаура Фройденталер Кралицата мълчи

От 29 юли четем „Кралицата мълчи“, определен от критиката като роман за цяло едно поколение. Изящна мозайка от белетристични сегменти, в които привидно дребни жестове и думи се превръщат в храбро дело, щом спасят някоя човешка душа.

В „Кралицата мълчи“ (превод: Жанина Драгостинова, 256 стр. 18 лв.) Фани, „кралицата“, влачи след себе си тежко минало, но предпочита да мълчи за всичко, сполетяло я през годините. Бележникът, който нейната внучката й подарява с молба да опише спомените си, стои неотворен на нощното шкафче. Но образите и събитията от детството, от младостта, от живота й на зряла жена стремително нахлуват в дните и нощите й и все по-натрапчиво обсебват съзнанието й. Потъналото в забрава събитие се оказва само на един сън разстояние от днешния ден.

Лаура Фройденталер е известна австрийска писателка, журналистка и преводачка, родена през 1984 г. в Залцбург. Завършила е германистика и философия във Виенския университет. Още първият й роман, „Кралицата мълчи“, става бестселър и е отличен с Наградата за литература на град Бремен и като най-добър роман на Фестивала на дебютните романи в Шамбери, Франция (2018). Историята на израстването на главната героиня Фани до непристъпна и горда жена е представена под формата на дневник и фрагменти от паметта. За романа „История с призраци“, който също ще бъде издаден у нас от „Колибри“, авторката е удостоена с Европейската награда за литература (2019).

Кралицата мълчи“ - роман за цяло едно поколение - Кино, театър и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *