В Музей-галерия Анел, Антон Дончев събра елита на България

 

В новоткрития Музей-галерия  „Анел“ създаден от „Фонд за  изкуство и култура Ангел Симеонов“, академик Антон Дончев събра интелектуалния и политически елит на България, за да отпразнува своя 90-ти рожден ден.

Сред гостите бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, директорът на Народния театър Мариус Донкин, историкът проф. Андрей Пантев, – издателят Иван Гранитски, проф. Валери Стефанов, Председателят на Съюза на Българските писатели /СБП/  Боян Ангелов, проф. Валентин Старчев, издателят на ИА БГНЕС Любчо Нешков, режисьорите Владимир Петков и проф. Пламен Марков, главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим, журналистът международник Тома Томов, поетът Димитър Христов, певецът Веселин Маринов, Председателят на ПК Екогласност Емил Георгиев, председателят на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов, кметът на София Йорданка Фандъкова,и други видни артисти, политици и общественици.

Поета Ангел Симеонов посвети на Антон Дончев своето най-ново стихотворение:

„Има хора, които срещаш по пътя си и научаваш истини, които преобръщат живота ти за добро, чест и човеколюбие. Има творци, които успяват да извлекат и от най-мрачните дълбини на миналото светъл лъч за вяра в бъдещето. От твоето изключително творчество можах да направя извода, че изгубеното злато може да се намери, но изгубеното историческо време – никога“, обяви в поздравлението си към юбиляря Вежди Рашидов, като му връчи почетния плакет на Народното събрание за изключителния му принос в българската култура и духовност. Подарък за писателя от скулптора беше и изваяният негов бронзов бюст, поръчан специално за повода от собственика на „Анел“ Ангел Симеонов – поет и меценат на изкуството. Водещият на вечерта – издателят Иван Гранитски, който нарече Антон Дончев следовник на духа на Вазов и един от най-големите ни писатели за всички времена, се пошегува, че за 100-годишнината му трябва да има паметник в цял ръст на входа на столицата, който да открие Фандъкова в качеството си на кмет. Самата тя поднесе на живия класик Почетния знак на София.

Актьорът със златен глас Симеон Владов прочете избран от писателя откъс от „Време разделно“, рисуващ баладичната картина на планината жена и майка Родопа. Един от най-вълнуващите моменти на вечерта бе, когато писателят извика до себе си на импровизираната сцена своята съпруга Райна. Тя изпълни друг фрагмент от любимия на поколения роман, разкриващ защо главният герой Манол носи прякора Стоте братя. Достолепната дама нито веднъж не погледна в листовете – тя знаеше наизуст дълги пасажи от коронното произведение на съпруга си. Мнозина от присъстващите разпознаха в нея актрисата от театър „Българска армия“ от близкото минало Райна Василева, майсторка на не едно и две драматични превъплъщения…

Сред поздравителните адреси в официалната част бяха тези на премиера Бойко Борисов, на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а в хода на вечерта се получи и голям букет за юбиляря от Симеон II Сакскобургготски.