Децата на капитан Грант

Децата на капитан Грант (на френскиLes Enfants du capitaine Grant) е класически приключенски роман на френския писател Жул Верн, публикуван през 1867 – 1868 година. Това е първата част от трилогията, която включва романите „Двадесет хиляди левги под водата“ и „Тайнственият остров“.

На 26 юни 1864 г. на борда на движещата се с пълна пара яхта „Дънкан“, под командването на капитан Джон Mанглс, са шотландският лорд Едуард Гленарван, съпругата му Елена и майор Mак Набс, близък роднина на лорда, които пътуват на екскурзия. Изведнъж до яхтата се появява голяма акула. Тя е уловена от екипажа, а в стомаха ѝ неочаквано намират бутилка с документи. Това са писма на корабокрушенци написани три езика: английски, немски и френски. Водата силно е повредила безценните документи и текста не може да бъде прочетен. Но сравнявайки буква по буква текста от различните документи, лорд Гленарван и капитан Манглс успяват да възстановят посланието. В писмото е написано, че капитан Грант и двамата му моряци, които са оцелели след катастрофата на шотландския кораб „Британия“, са се спасили около 37-ия паралел на южното полукълбо в областта на Патагония. Тримата са били заловени от жестоките индианци и молят за помощ.

Лорд Гленарван решава реши да помогне на съгражданите си и иска от Британското Адмиралтейство да изпрати спасителна мисия. Едновременно с това, Гленарван дава обява във вестника, с надеждата, че някой ще бъде в състояние да му предостави допълнителна информация за Хари Грант. На обявата отговарят децата на капитана, Мария и Робърт, които в продължение на две години не са получили някакви новини от баща си, и смятат, че е той е загинал в океана. И сега – неочакваната новина, че може би, капитан Грант е жив, и има надежда да бъде спасен! Уви, лордове на Адмиралтейството отказват на лорд Гленарван да изпратят помощ. Тогава, по предложение на лейди Елена, решават да отидат сами да търсят капитан Грант с яхтата „Дънкан“.

В началото на пътуването на борда на „Дънкан“, благодарение на абсурден инцидент, се оказва Жак Паганел, френски географ, добряк, веселяк и шегаджия, но много разсеян човек. Той се присъединява към експедицията и желае да премине през Южна Америка по 37-ия паралел, надявайки се да намери пътя на капитан Грант. Малката група, която включва Гленарван, Mак Набс, Паганел, Робърт Грант и няколко моряка, извършва прехода през Патагония. Пътуването е изпълнено с опасности и приключения, понякога забавни, понякога трагични. Но уви, няма и следа от Хари Грант и неговите моряци, и те не са открити.

Тогава предлага различно тълкуване на намереното писмо. Според френския географ капитан Грант е претърпял корабокрушение край бреговете на Австралия и така търсенето се премества в друга част на света. Изведнъж предположението на Паганел се потвърждава. В къщата на колонисти на западното крайбрежие на Австралия, лорд Гленарван и другарите му се срещат човек с името Аертон, който е бил боцман на „Британия“. Според Аертон корабът е потънал край източното крайбрежие на континента, и Аертон е готов да се посочи мястото. Смелите шотландци отново решават да преминат по 37-ия паралел, само че сега през територията на Австралия. Уви, и този път издирването се оказва неуспешено. А Aертон се оказва престъпник и лъжец, който не знае нищо за съдбата на капитан Грант.

Преди време Aертон е оставен в Австралия заради подбуждане към бунт на борда на „Британия“, а по-късно той оглавява банда от затворници под името Бен Джойс. Aертон и бандата му са планирали да завладеят яхтата „Дънкан“ и да станат морски пирати, но благодарение на разсеяността на Жак Паганел не успяват да го направят.

… „Дънкан“ се насочва обратно към родните брегове на Шотландия. Тъга и скръб завладяват всички членове на експедицията, отчаяни, че капитан Грант никога няма да бъде намерен. Но когато яхтата спира в близост до малък остров в Тихия океан, невероятното се случва …

 

Източник

Децата на капитан Грант》| Жул Верн | Книги от онлайн книжарница Хеликон | Книжарници Хеликон

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *