Димитър Коклин

Димитър Коклин (Дмитрий КоклинDimitar Koklin) е именит български художник-гримьор.

Роден е на 3 септември 1938 г. в София в семейството на Александър Коклин – белоемигрант, заселил се в България по време на Гражданската война в Русия (1917 – 1922). Родът му е с благородно потекло.[1]

Димитър Коклин завършва Техникума за художествени занаяти в София. В Студията за игрални филми се записва на курс за гримьори. След приключването на обучението печели конкурс и остава да работи като помощник-гримьор.

Първата му самостоятелна работа е във филма „Веригата“ на Любомир Шарланджиев. Коклин успява да реализира своята концепция за облика на героя – избягал затворник, и тя се приема радушно от режисьора. Работи и в Театъра на Българската армия. Повече от десетилетие Димитър Коклин работи с актьорите в „Каналето“, „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“.

Гримира актьорите в Първи летен празник на шоуто и имитацията „Иван Балсамаджиев“ в Априлци през юни 2011 година. [2]

„При създаването на образ е много важна връзката между актьор и гримьор“, смята Коклин. „При актьори като Стефан Рядков – с „универсални лица“, няма нещо, което гримьорът да не може да направи.“

Сред светилата в професията Димитър Коклин откроява Кристофър Тъкър от „Бразилия“ на Тери Гилиъм и Дик Смит, взел „Оскар“ за стария Салиери в „Амадеус“. Определя работата си като сплав от педантизъм и фантазия.

Вече утвърденият майстор на грима Димитър Коклин предава тайните на занаята на свои ученици.[3]

Заклет привърженик на футболния клуб „Левски“.

Филмография

Награди и отличия

  • Удостоен със „Златен чук“ (2000)
  • Член на журито на „Петия международен фестивал на прическата и красотата“ през 2002 г.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *