Здраве, музика и бит в неизвестни досега писма от Панчо Владигеров

Откриха неизвестни досега писма от композитора Панчо Владигеров в Русенската библиотека при инвентаризация. Те са били в калъф от грамофонна плоча, предаде БНТ.Музикантът е водил кореспонденция с русенеца Владимир Стоянов. Малко са сведенията за него. Знае се, че Стоянов е бил учител по музика в гимназията в Попово, а по-късно в педагогическия институт за детски учителки в Русе. Той е имал изключително голяма колекция от грамофонни плочи – над 5000, 4 500 портрети на известни музиканти и над 2000 книги за музика.Кореспонденцията е водена в периода 1938 – 1949 г. Повечето от писма са писани от гр. Шумен и започват с обръщението „Драги, Владимире“ или „Любезни, Владимире“. Писмата разкриват едни многопластови отношения. В тях се споделят не само делови, но и здравословни, и битови проблеми.Панчо Владигеров е роден в Цюрих, Швейцария, през 1899 г., но прекарва ранното си детство в Шумен. Той е композитор, музикант, диригент, педагог и общественик от българско-еврейски произход. Сред неговите възпитаници са много български композитори и пианисти като Алексис Вайсенберг и Милчо Левиев.

По време на берлинския си период (1912 – 1932) Владигеров печели като композитор два пъти Менделсоновата награда. Първия път тя е за „Концерт за пиано и оркестър Nr. 1“ (с това произведение по-късно се дипломира световноизвестният диригент Херберт фон Караян), a втория път Владигеров взима наградата за оркестрациите си на „Копнеж“, „Страст“ и „Изненада“ от клавирния цикъл „Десет импресии“ (1920).

Освен това в продължение на 11 години пише музика за спектаклите на великия немски режисьор Макс Райнхард, които са поставяни в „Дойчес Театър“ в Берлин и „Театър ан дер Йозефщад“ във Виена.За заслугите му към българската музика е удостоен с Димитровска награда и званията Народен артист и Герой на социалистическия труд.

За българската култура творби като „Концерт за пиано и оркестър Nr. 1“ (1918) и „Концерт за цигулка и оркестър Nr. 1“ (1921) имат допълнителна стойност – те са първите в своя жанр, написани от български композитор.

 По желание на самия композитор домът му в Шумен сега е превърнат в музей.

Снимка: Уикипедия

kmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *