Изкуството икебана – хармонията между небето, човека и земята

Предполагам повечето от вас знаят, че икебана е японското изкуство за начина на подреждане на цветя. Но освен изкуство е и философия. За нея може да се говори много, но ще спомена  само, че тя идва от будизма и е свързана с хармонията между човека и природата. Не случайно трите основните елемента, които трябва неизменно да присъстват в композициите, които създаваме, са небето – шин, човека – сое и земята – хикае. Човекът, разбира се, се намира между небето и замята.
В днешния забързан живот, изпълнен с напрежение и стрес, икебана е много подходяща с възможността да се доближим до природата, да спрем за момент, за да й се насладим. Чрез нея ние можем да внесем природата в нашия дом и в нашето ежедневие. Изучавайки икебана, изучаваме и природата – всяко цвете, трева, храст, дърво.

Въпреки че се изисква повече време за създаването на една икебана от това, просто да сложим няколко цветя във ваза, със създаването й ние получаваме не просто визуално удоволствие, а релаксираме и изпитваме чувство на удовлетвореност от реализирането на собственото ни творческо виждане.
И ако мислите, че това не ви се отдава, повярвайте, че всеки притежава артистична изобретателност, но понякога тя е скрита от самите нас, освен ако не получим възможност да сме в креативна обстановка. Веднъж щом основните умения и техники бъдат научени, можем да изразим нашата креативност чрез Икебана.

За Икебана

 

Знаете ли какво всъщност означава думата икебана? Ике означава живот, а хана или бана означава цвете. Съчетаването на тези две думи може буквално да се преведе като „живи цветя“, но може да се намери и по-дълбоко значение. Когато създаваме икебана, на цветята се вдъхва нов живот в съда, в който са поставени, след като бъдат откъснати от почвата. Затова икебана също означава „вдъхване на живот на цветятa”.

Формите на Икебана се състоят от три основни линии, символизиращи хармонията между небето, човека и земята. Целта е в малък съд да се пресъздаде миниатюра на вселената с три от линиите на различни височини (висока, средна и ниска), като разположението на тези линии спомага за структурирането на триизмерна форма.
Икебана е изкуство, което е получено от комбинация от различни елементи: природа, човешка креативност и техника. Тя изисква аранжирането да се създава внимателно, наблюдавайки природата, вместо да се основава на бързина и ефективност. При процеса на създаване на това изкуство, трябва да се отделя голямо внимание на естествените форми, текстури и цветове на материалите.

История на Икебана

 

Икебана е традиционно японско изкуство с дългогодишна история. Върху него са оказали въздействие както религии, развитието на японската архитектура, културните дейности, така и променящият се начин на живот. В началото се е практикувала от монаси, а впоследствие от аристократи и самураи. Храмът Рокакудо в Киото се счита за първото място, на което монаси са започнали да създават своите красиви съчетания.
Първите наченки на икебана са свързвани с поднасянето на цветя на Буда в храма, традиция, която се вижда и до наши дни в храмовете и японските домове. Този тип аранжиране на цветя се е зародил в Япония с въвеждането на будизма през шести век. Икебаните променят религиозното си предназначение към обект с по-декоративни функции, когато започват да се излагат в къщите на аристократите, заедно с ценни произведения на изкуството, с които трябвало да са в пълна хармония. Тези стаи са се считала за най-важното място в домовете и са се използвали основно за посрещане на гости или за специални събития.
Цветята в икебаните се сменяли в зависимост от сезона. Въпреки че икебаната имала декоративна функция, тя започнала да се оценява и като изкуство и се налага като такава през 15 век.

През XIVв. навлязъл стил, наречен рикка. Този изискан стил, създаден от монаси будисти, използвал материали, които се аранжирали в асиметрична форма и се поставяли в изправено положение във висока бронзова ваза. Стилът рикка също представя миниатюрна репрезентация на вселената, символизирана чрез природата. Растенията се използвали, за да пресъздадат природни пейзажи.
По-късно е създаден и стилът морибана, който се е считал за много иновативен и се практикува като един от основните в момента. Много от техниките за създаване на икебани са базирани именно на него.

Икебана днес

В наши дни различните стилове и методи на Икебана се изучават в школи в Япония, много от които имат свои подходи към дизайна. Някои стилове са класически, докато други направо авангардни. Както традиционния японски архитектурен дизайн е имал силно влияние върху развитието на икебана, така в наши дни съвременната архитектура все още оказва силен ефект върху това изкуство. И затова много стилове са предназначени за съвременната архитектура. Школата Согецу, на която самата аз съм последовател, е най-модерната и иновативна школа в света. Според Согецу икебаната може да изглежда като скулптура и да е част от пространството, а не просто една аранжировка на цветя.

Miracle Ikebana

 

Miracle Ikebana e марка, която създадохме с цел популяризиране на японското изкуство икебана в България. Самата аз съм маркетинг специалист и съм един от основателите на Miracle Works, фирма за маркетинг консултации и обучения. През последните 6 години се занимавам усилено с изкуството икебана. След като преминах през сериозно обучение по икебана към Согецу, завърших и преподавателско ниво и от месец март 2017г. съм лицензиран преподавател по икебана към школата Согецу с лично име Хосен.  В момента съм и председател на Sogetsu Sofia study group на преподавателите в България.
Ако искате да се потопите в това цветно изкуство, заповядайте на някоя от работилниците за деца и възрастни или курсове по икебана. Ако желаете да освежите вашият дом, работно място или имате специален повод, за който желаете красива и наистина уникална украса, със сигурност ще предложим нещо необикновено. Изкуството икебана може да намери място в ежедневния ни живот и да го направи по-творчески, по-красив, вдъхновен и спокоен.

www.miracleikebana.com

Източник-https://www.tbmagazine.net/

 

Автор на статията-

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *