Йордан Велчев казва за себе си, че е художник-график вече 40 години.

Йордан Велчев е роден в Пловдив през 1946 година. През 1972 завършва НХА в София, специалност илюстрация и оформление на книгата при проф. Веселин Стайков и проф. Петър Чуклев. Следват многобройни участия в национални, окръжни и в представителни изложби в страната и зад граница – Германия, Англия, Франция, Чехия, Полша, Русия, Гърция и Турция. Участвал в графичната борса в Лайпциг, Германия и Международното биенале на графиката във Варна.

Негови творби притежават Национална художествена галерия, СГХГ, Национален музей на литературата – София, Национален музей на образованието в Габрово, Музея на революционните борби в София, Етнографски, Археологически и Исторически музеи, Пловдив, ГХГ – Пловдив, Дирекция на музеите в Копривщица и много други. В чужбина – частни галерии и колекции в САЩ, Англия, Франция, Германия, Гърция, Турция.

Носител на награди за графика от национални и окръжни изложби.

Оформил и илюстрирал десетки книги от български и чуждестранни автори: „Чичовци” от Иван Вазов, „Цената на златото” от Генчо Стоев, „Корените и колелата” от Ефрем Каранфилов, „Строга любов” от Стефан Поптонев, „Храбростта да живееш” от Коста Странджев, „Московски квартири” от Любен Георгиев, „Сладка болка” от Марин Халачев, „Индиана” от Жорж Санд, „Лъженерон” от Лион Фойхтвангер, „Римски разкази” от Алберто Моравия, „Паноптикум на грешни хора” от Иржи Марек, „Здравей и сбогом” от Рей Бредбъри и много други, а напоследък и книгите на Димитър Костов за Античната история на Пловдив, Тракийските царе и техните монети, Филипополското херцогство и История на религиите в Тракия и Пловдив.

Реализирал две монументални произведения – пластичен релеф от шамот и декоративна метална решетка. Проектирал и реализирал художествено-пространственото оформление на площада в град Съединение по случай 100-годишнината от Съединението, Централния площад в град Карлово по случай 150-годишнината от от рождението на Васил Левски.

Създал емблемата и запазения знак на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, Гимназията с преподаване на чужди езици, и редица предприятия и фирми.

Проектирал и изпълнил пана във връзка с естетизацията на град Пловдив.

Дългогодишен преподавател по графика и рисуване в НХГ „Цанко Лавренов”, Пловдив.

Член на Съюза на българските художници.

Живее и работи в Пловдив.

ДУМИ ЗА ЙОРДАН ВЕЛЧЕВ

„Използвайки универсалния език на графиката, свободната и богата визия на собствения си мироглед, Йордан Велчев създава неповторим художествен изказ с определено философски привкус, съчетаващ изключителната красота и възможността на графичната техника със силата и въздействието на темата. Графичният му език се характеризира с дълбочина, в дъното на която се таи безпокойството на пленения от него образ и хванатата същност на нещата, които той означава.

За нас, неговата публика, той е винаги съдбовно свързан с Пловдив, в който открива исторически послания, богати чувства, дълбоки цветови нюанси. Заставайки лице в лице със социалните и художествено-пластични промени през годините на творческия си живот, Йордан Велчев продължава да надгражда богатата художествена култура на града ни.”

Красимир Линков – изкуствовед,
Директор на ГХГ в Пловдив

Из поздравителни адреси по повод юбилейната 60-годишнина на Йордан Велчев през 2006 г.:

„Ние споделяме Вашия празник, защото той е празник и за нас и неговите измерения са създадени от Вас. Вашето дългогодишно и ярко присъствие в българското изкуство е безценен принос за развитието на родната ни култура.”

Проф. Ивайло Мирчев,
Председател на СБХ, 2006 г.

„Авторитетното Ви участие в българското изкуство е оставило дълбока следа и трайни спомени. Вашите творби са носили винаги своята неповторимост за ценителите на изкуството.

Стойностните послания и красота са стигали до сърцата на всички, които са били в досег с изкуството Ви.

Не са много творците, които така трайно са свързали своя творчески път с вечния град Пловдив и дали толкова много за утвърждаването му като град на изкуството и културата.”

Проф. д-р Бисер Дамянов,
Председател на Дружеството на
пловдивските художници, 17.10.2006 г.

текст и снимки: Христина Мирчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *