„Картини от Балчик“ – изложба на Нина РУСЕВА в Галерия НЮАНС

Галерия НЮАНС

представя

НИНА РУСЕВА

“Картини от Балчик”

изложба, живопис

17 септември – 4 октомври 2020

Вернисаж  – 17 септември от 18.30 до 20.30 часа – ул. Иван Денкоглу 42, София

 

В началото на изложбения сезон и в края на летния, имаме удоволствието да ви представим една експозиция, която ще ви върне назад в безбрежните летни месеци. Изложбата на Нина Русева “Картини от Балчик” разказва за дните,  през които горещото слънце нажежава морския въздух и нагрява хладните стени на двореца в Балчик. Мястото е създадено за да бъде вдъхновение за хора на изкуството – такова е останало то и до ден днешен. Румънската кралица и британска принцеса Мария Единбургска посещава мястото през 20те години на XX век, влюбва се в ланшафта и решава да построи архитектурен комплекс, който по никакъв начин да не нарушава природните дадености, а напротив – да се впише напълно естествено в тях. Архитектурата на днешния дворец, параклисите, вилите и градините му е смесица от  български, византийски, римско-арабски, мавритански и трансилвански стил. Разположен на брега на морето, комплексът въплъщава аристократизъм и летаргичен морски дух. Поколения наред студентите от националната художествена академия го посещават, именно по този начин попада там за първи път и Нина Русева. Близо 20 години по-късно, тя усеща мястото по-различно, но все още пази удивлението от красотата и ентусиазма от откриването на още и още кътчета за рисуване. Мотивирана от всички тези усещания, Нина Русева създава настоящата изложба. Когата е посетила двореца в студентските си година тя не спирала да прави бързи рисунки, за да запечата всяко парченце от мястото, и този път е творяла със същия заряд. Местата, които изобразяват работите на Нина Русева трудно могат да бъдат объркани. Измежду живите й цветове и обобщените форми, някак си винаги е лесно разпознаваемо дали това е Венеция, София или в случая – Балчик. Произведенията й носят атмосфера, която съществува отвъд конкретното  и винаги прозира чистосърдечната и любов към рисуването. Така, с настъпването на есента работите на Нина Русева ще ни припомнят наскоро приключилото лято и ще ни разкажат за едно място, което е харизматично не само с историческата си съдба, но и с умението си да не спира да вдъхновява.

 

 

Нинa Руceвa e рoдeнa прeз 1977 г. Прeз 2002 г. зaвършвa живoпиc в Нaциoнaлнaтa худoжecтвeнa aкaдeмия в клaca прoф. Cвeтлин Руceв. Имa рeдицa caмocтoятeлни излoжби, кaктo и учacтия в oбщи излoжби. Члeн e нa CБХ oт 2002 г.

Прeз 2004 г. пeчeли втoрa нaгрaдa зa живoпиc oт Нaциoнaлния кoнкурc зa млaди худoжници нa Фoндaция „Cв. cв Кирил и Мeтoдий”. Прeз 2009 г. e удocтoeнa c Haгрaдa зa живoпиc oт излoжбaтa „Рoдeни Нeзaвиcими“ пo cлучaй 100-гoдишнинaтa oт нeзaвиcимocттa нa Бългaрия, oргaнизирaнa oт Миниcтeрcтвoтo нa културaтa и CБХ. Нoминирaнa e зa учacтиe в кoнкурca  Нaгрaди зa cъврeмeннo бългaрcкo изкуcтвo нa М-Тeл, Вaрнa. Прeз 2015 e cрeд пoкaнeнитe худoжници в ceлeкциятa „33-мa млaди бългaрcки живoпиcци” в CГХГ.

Нeйни кaртини ca притeжaниe нa Coфийcкa грaдcкa худoжecтвeнa гaлeрия, Eврoпeйcкия пaрлaмeнт, кaктo и нa чacтни кoлeкции в Бългaрия, Фрaнция, Гeрмaния, Итaлия, Иcпaния, Изрaeл, CAЩ, Хoлaндия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *