Над 36 значими сгради в София отварят врати за „Европейските дни на наследството“

България за пореден път ще се включи в инициативата „Европейски дни на наследството“- съвместен проект на Съвета на Европа и Европейската комисия, която тази година се провежда под надслов: „Европа, общо наследство“.

На 19 и 20 септември повече от 36 забележителни сгради ще отворят врати под мотото „Опознайте културното наследство за цял живот!“.

Тази година „Европейските дни на наследството“ отбелязват своето 7-о поредно издание.

„Програмата тази година е много интересна, защото се включиха 36 значими сгради“, заяви за предаването на БНТ1 „Култура. БГ“ Мария Конакчиева от Френския институт в столицата.

За първи път „Дните на наследството“ са организирани във Франция през 1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата Джак Ланг.

Подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, те се провеждат всеки трети уикенд на месец септември в близо 50 европейски държави, сред които и България.

Дните са важен момент, по време на който широката общественост има възможността да посети национални обществени или частни обекти, които са част от архитектурното наследство и често отварят врати само по този повод.

Това събитие е доказателство за интереса на публиката към историята и допринася за запознаването на гражданите с културното богатство и разнообразие на Европа, както и с опазването и популяризирането на архитектурното наследство.

 

 

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *