Незаконни отклонения от Владайски канал намаляват водата в язовир „Студена“

Незаконни отклонения от Владайски канал намаляват водата в язовир „Студена“Снимки: МОСВ

В посока язовир „Студена“ по Владайски канал са насочени около 160 л./сек., но проверка на експерти на МОСВ и басейновите дирекции „Дунавски район“ и „Западнобеломорски район“, установи приток от 61 л./сек., съобщи екологичното министерство.

Приблизително 100 л./сек. се губят от Владайски канал до язовир „Студена“, констатира министърът на околната среда и водите Емил Димитров при проверка на Владайски канал по повод на депозирано от Областния управител на Перник писмо, в което е отправено искане от кмета на с. Владая за осигуряване на санитарен екологичен минимум на река Владайска, след водовземно съоръжение, изградено на реката.

Към река Владайска екологичният минимум в размер на 20 л./сек е осигурен съгласно разрешителното.

От проверките, извършени от експерти на двете басейнови дирекции, с констативен протокол са установени няколко незаконни водовземания, в това число отклонения за Пречиствателна станция за питейни води – Рударци и отклонение за кв. Кало на с. Рударци и други отклонения с неустановени ползватели, които нямат издадени разрешителни по реда на Закона за водите, като досега не са и поискали да им ги издадат.

За установените отклонения в размер на средно от 100 л./сек. от притока за яз. „Студена“ ще бъдат уведомени областния управител на област Перник и прокуратурата за предприемане на действия по компетентност, посочват от МОСВ.

 

По статията работи: Петя Стоянова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *