“Нощ на историите” в София

“Нощ на историите” на 19 и 20 септември събира разказите за София на творци, историци и журналисти

“Нощ на историите София 2020” ще събере на 19 и 20 септември на една сцена творци от различни изкуства, историци, журналисти и създатели на инициативи за столицата, които ще споделят лични истории за София – от своя живот или от живота на минали поколения.

Събитието е с вход свободен и ще се проведе в Камерната зала на Национален студентски дом на площад “Народно събрание” №10 при спазване на всички противоепидемични меркиИ в двата дни “Нощ на историите” ще бъде от 16:00 до 20:00 ч. в общо четири тематични блока.

Първият тематичен блок е исторически и е посветен на историите на познати и непознати личности, места и събития от миналото на София. Как София е избрана за столица и какво се случва с града в първите години след Освобождението ще разберете от проф. Веселин Янчев – историк и преподавател по Нова българска история в Историческия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Киноизследователят Петър Кърджилов ще разкаже за ранното кино в София – от началото на декември 1896 г., когато се е състояла първата кинопрожекция в столичния град, първа и за България. На сцената ще чуете и историите на юриста и писател Васил Георгиев. Сборникът му „Уличник. Истории на софийските улици“ (2010) събира най-добрите текстове на автора, в които той представя портрета на софийски улици.

Във втория тематичен блок, посветен на творците от музиката и театъра, ще се върнем към 80-те и 90-те години и тогавашните рок групи в столицата. Това пътуване в миналото ще направи журналистът Емил Братанов – един от авторите на книгата “Цветя от края на 80-те” – първата цялостна история на българския рок от тези години. На сцената ще видите и кукленият актьор и вентролог Димитър Иванов, известен със своя спектакъл “Беше ми 100лично”. Този път обаче той няма да играе, а ще разкаже историята зад спектакъла, посветен на столицата.

Отделен блок от “Нощ на историите” е посветен на платформи и инициативи за София. Мартина Стефанова от Арт фондация ДОМА е от създателите на инициативата за арт квартал в София „КвАРТал“ и провеждащия се всяка есен „KvARTal Festival“ между булевардите „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Сливница и „Васил Левски“. „Етюд-и-те на София” е фотографски проект, който започва през 2015 г. като Фейсбук страница и бързо се превръща във визуална хроника на града. Авторът на снимките Иван Шишиев запаметява с фотоапарата си разнообразни места, хора и моменти от столицата. “Gifted” е създаден през 2017 г. от Валери Гюров, това е градско пространство от нов тип, чиято мисия е да представя София по креативен и иновативен начин чрез местни артисти, колективи и брандове.

Последният тематичен блок от “Нощ на историите” е литературен. В него участие ще вземат творци, които са и наследници на артистични фамилии – поетът Владимир Левчев, син на Любомир Левчев; Кин Стоянов, син на Радой Ралин; Анна Хаджимишева, внучка на поета и преводач Валери Петров. Ще чуете и истории от Александър Шпатов, автор на сборника „#НаЖивоОтСофия“, инициатор на проекта „читАлнЯта“ в Градската градина на София и организатор на литературни обиколки из столицата. Главният редактор на литературното списание “Ах, Мария” Румен Баросов ще разкаже за местата и хората, оставили спомен в историята на списанието от 90-те до днес.

Подробности за програмата по часове и актуална информация може да следите на Facebook събитието “Нощ на историите София 2020” https://www.facebook.com/events/2920455771574139.

Проектът за тазгодишното издание на „Нощ на историите в София“ е на Фондация за българска литература, която издава литературното списание “Ах, Мария” www.ahmaria.eu. Списанието става мит през 90-те с тематичните си броеве “Как се пише литература”, “Сюрреализмът”, “Смъртта”, “Прокълнатата литература”, “Балканският бум в литературата”, “Антология на едно незавършило десетилетие“. Главен редактор на списанието още от 90-те е поетът Румен Баросов.

Създател на самия формат „Нощ на историите“ е Момчил Цонев – журналист и писател, който събира лични и родови истории, както и материали за етнография, поселищна история и езикознание в историческия си сайт “Сторник” stornik.org.

Първото издание на “Нощ на историите” беше през май 2019 г. в София, когато поети и писатели разказваха лични истории. Момчил Цонев и Румен Баросов още тогава обединяват усилия за организирането му. През септември 2019 г. Момчил Цонев прави второто голямо събитие от “Нощ на историите”, но в Пловдив като част от програмата на Европейска столица на културата. Тогава Нощта се случва паралелно с фестивала за улични изкуства 6Fest, който Момчил организира от 2017 г.

Идеята на инициативата “Нощ на историите” е да насърчи събирането, съхраняването и разказването на лични, семейни, родови и селищни истории не само от популярни личности, но и от обикновените хора. С тази цел е създадена и специална Facebook група, в която всеки може да се включи и да споделя истории – “Имало едно време в България” https://www.facebook.com/groups/imaloednovreme.

Проектът “Нощ на историите София 2020” е финансиран от Програма „Култура” на Столична община.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *