Петър Волгин

Петър Волгин (с рождено име Петър Петров Георгиев[1]) е български журналист.

Роден е на 28 септември 1969 г. в София. Прогимназиалното си образование завършва в 32 Единно средно политехническо училище с преподаване на руски език „Климент Охридски“ в София. След това става възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“. Завършва Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Става известен със своето радиопредаване „Без контрол“, което стартира на 1 април 1998 г. в ефира на Българско национално радио (БНР)[2]. Негови гости са известни хора от културния елит на България. Някои от имената са: Косьо МинчевБоряна ДрагоеваДиана ПоповаГеорги ЛозановГеорги АнастасовВелислав ВеличковТатяна ДончеваКольо ГилънаЕмил КошлуковАнжела АнтоноваМаргарита МихневаРалица ДимитроваИван МудовДесислава ДимоваЙордан Ефтимов.

Автор и водещ на предаването „Деконструкция[3], което се излъчва всяка събота между 12 и 14:00 часа в ефира на БНР от 2009 г. до 21 декември 2015 г. На 21 декември 2015 г. управителният съвет на БНР обявява[4], че преустановява предаването заради многобройни нарушения на Закона за радио и телевизия, както и заради акт за административно нарушение, наложен на БНР от Съвета за електронни медии (СЕМ) от 17 декември. Десетки хора протестират пред сградата на радиото с желание предаването да бъде възобновено. Хиляди от своя страна са доволни и препоръчват на Волгин да отиде в частна медия, защото в държавна липсата на плурализъм и едностранчивата пропаганда са недопустими.

Понастоящем Волгин е част от редакторския колектив на обедното предаване на БНР „12+3“. В началото на 2014 г. създатели на предаването „12 плюс 3“ по БНР излизат с позиция, осъждаща изявите на радиоводещия Петър Волгин. В отворено писмо журналистите Йордан Лозанов и Георги Папакочев заявяват, че се срамуват от това, че „напълно основателно повече от половин година протестиращите срещу правителството на антиевропейската, русофилска олигархия освиркват шумно и с нескрито презрение името на шефа и един от водещите на предаването – Петър Волгин“. Според тях изявите на Волгин сриват авторитета на предаването[5].

От 2005 до 2010 г. води авторско телевизионно предаване „Вярно с оригинала“ по телевизия TV7[6].

Награди

  • Носител на наградата за радиожурналистика „Сирак Скитник“ за 2003 г.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *