Продължават да ни удрят с кантара, два софийска пазара са „първенци“

Търговци по пазарите продължават с хитростите да вземат някоя стотинка или лев повече с традиционния „удар в кантара“, показаха проверки на Главна дирекция „Метрологичен надзор“.

От общо проверените 801 кантара – 114 са били неизправни. От началото на септември са проверени 751 търговци на 26 общински пазари и борси, които използват везни. 80 от неизправните кантари изобщо не са преминали изискваните процедури по одобряване на типа или оценка на съответствието със съществените изисквания към тях, за да бъдат използвани за измервания с цел търговски плащания, съобщава „Труд“. 34 пък не са преминали задължителната последваща проверка.

Най-много измами са станали на два софийски пазара – в кв. „Борово“ с 66% несъответствия на везните и пазар „Димитър Петков“ с 40% несъответствия. Потребителите трябва да внимават, и когато пазаруват на Общински пазар “Младежка” в Пловдив, и общинския пазар в Монтана, където 41% от кантарите не отговарят на изискванията.

Неприятно за клиентите е и ситуацията на кантарите на общинския пазар в Берковица, където почти половината кантари са нелегални.

Инспекторите са съставили за констатираните нарушения 103 акта, като на още 9 търговци са изпратени покани за съставяне и връчване на актове.

Проверките ще продължат да се проведат ежеседмично до 30 октомври във всички региони на страната, предупреждават от метрологичния надзор. На пазарите с най-много нарушения ще има и повторни проверки.

По публикацията работи: Александър Попов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2020/09/29/prodyljavat-da-ni-udriat-s-kantara-dva-sofiiska-pazara-sa-pyrvenci.464339

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *