Синелибри 2020 с церемония по откриване в зала 1 на НДК

Филмът „Кръстницата“ с Изабел Юпер дава старт на шестото издание на Синелибри

Красива церемония ще ознаменува началото на Синелибри 2020, който тази година ще се състои под мотото „Възпитание на чувствата“ между 18 октомври и 8 ноември. Откриването на Синелибри се явява първото събитие, за което зала 1 на Националния дворец на културата отваря врати след старта на карантината, наложена от пандемията Covid-19. В духа на темата на фестивала на 18 октомври от 19:00 ч. зрителите ще станат свидетели на ефектен музикален пърформанс-изненада, който търси отговор на въпроса: „Защо си ми, любов, кажи?“

Откриването на международния кино-литературен фестивал ще бъде съпроводено с премиерна прожекция на ексцентричната криминална комедия Кръстницата“ (Mama Weed) с режисьор Жан-Пол Саломе, в която блести иконата на френското кино Изабел Юпер. Отдавна доказала умението си да се превъплъщава като хамелеон в най-различни образи, звездата от „Мадам Бовари“ и „Пианистката“ влиза в ролята на преводач в полицейски отдел и наркодилър в шеметната адаптация по романа на Ханелор Кейър. Трейлър на филма можете да видите тук.

Фестивалът ще предложи 45 филма, повечето от които с национални и световни премиери у нас, традиционно разпределени в конкурсна и паралелна програма. Над 20 от тях ще бъдат излъчени и онлайн чрез платформата Neterra TV+ ( www.neterra.tv/plus). Освен че включва серия от специални кино-литературни срещи на живо и възпоменателни чествания, фестивалът предвижда и няколко образователни уебинара с участието на Георги Тенев, Светлозар Василев, Николай Йорданов и Анди Делиана. Отново ще зарадваме публиката с галавечери на културите, които тази година приобщават кинотворби от Франция, САЩ, Испания, Италия, Унгария, Дания, Португалия и Ирландия.

В рамките на 21 дни в София се очакват над 300 присъствени прожекции във всички арт кина, няколко алтернативни пространства, културни институти, а също и в Парк Център София. Програмата на Синелибри извън столицата обхваща следните градове и интервали: Пловдив (24 октомври – 8 ноември), Варна (28 октомври – 8 ноември), Бургас (22 октомври – 1 ноември), Велико Търново (23 октомври – 6 ноември), Габрово (23-27 октомври), Благоевград (22 октомври – 1 ноември) и Стара Загора. Предстои да бъдат обявени всички кинопремиери и съставът на журито в международния конкурс за пълнометражен игрален филм.

В конкурса за късометражен филм са селектирани 8 заглавия, 6 измежду които са на български екипи: анимационния „Пеперуда и мишка“, „Свещеникът“ по разказ на Деян Енев, танцовото изкушение „Не казвай на мама“, „В плен“ по мотиви от творчеството на Достоевски, документалната анимация „Чужденецът“ и „Смъртоносна любов“ на Елена Петрова, вдъхновен от съдбовната връзка Яворов – Лора. Чуждестранното участие включва италианския филм „Marta Mia”, базиран на кореспонденция на Луиджи Пирандело, и руския „Бедните хора“, създаден по мотиви от творчеството на Лев Толстой и Виктор Юго. Празничната церемония по награждаване, последвана от прожекции на отличените филми, ще се проведе на 1 ноември 2020 г. Наградата на стойност 2000 лв. е осигурена от TatraTea.

Билетите за откриването вече са в продажба на касите на EPAYGO, на касата на НДК и на уебсайта на фестивала. Всички филмови прожекции и съпътстващи събития на живо ще се проведат при строго съблюдаване на здравните мерки в посочените градове.

Синелибри 2020 ще се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален фонд „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFE Dolce Gusto, SeeWines, Avène и Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Oфициален уебсайтwww.cinelibri.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *