Съюз на свободните писатели в България

Димитър Йовков

На 24 . 09 . 2020  г Съюза на свободните писатели в България отбелязва своя тридесетгодишен юбилей. Години, през които той се утвърди като неотменима част  от многостранния литературен процес у нас, а неговите членове със  своите творби обогатиха културната карта на страната ни. Съюзът е издал над 15 антологии, а неговите филиали в Русе, Варна и Бургас от своя страна издадоха десетки сборници, събрали творчеството на техните членове.Членовете на Съюза спечелиха десетки международни награди в  Италия,Франция, Швейцария, Германия, Русия, северна Македония, Румъния, Сърбия, САЩ. Творби на автори на ССП са печатани в арабския свят, Китай, Австралия, Япония.Двадесетина творци на съюза са наградени от Министерството на културата по повод  на 24 май. И както подчертава неговият председател проф. Стефан Влахов – Мицов ,това се дължи на свободния дух на неговите членове и свободната атмосфера в Съюза.

   30 годишният юбилей ще бъде отбелязан на посочената по – горе дата, от 14,30 ч в салона на читалище “ Славянска беседа „.
На следващият ден – 25 септември, на същото място и час ще бъде проведено отчетно – изборното събрание на организацията, на което ще бъде отчетена изминалата дейност и ще се проведе избор на ново ръководство.
   До средата на октомври т.г. ще бъдат обявени и резултатите от националния литературен конкурс, организиран от ССПБ на тема “ Часът на земята“. Конкурсът е посветен на екологичните проблеми на планетата земя, опасностите пред които тя е изправена във връзка с това, както и ролята на творците,техният духовен принос за спасението и опазването на околната среда. Политически клуб “ Екогласност “ изрази своята съпричасност и подкрепа за този конкурс, като ще награди победителите в него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *