Хиляди тонове отпадъци са открити в разследването срещу Бобокови и Красимир Живков

В рамките на разследването срещу бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков, бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови и още осем души, са били открити близо 7800 тона опасни отпадъци, съобщиха от специализираната прокуратурата.

Опасните отпадъци са намерени в землищата на населени места в четири области.

Опасни отпадъци са намерени на терени в Червен бряг, Плевен, село Рупци – област Плевен, край Лом, област Монтана, в землища край Шумен и в столичния квартал Кремиковци, уточняват от спецобвинението.

Към съобщението има и две видеа от канала на прокуратурата, направени с дрон, на откритото в Лом и Плевен.

Да бъдат предоставени на медиите данните, видеата и снимковият материал, разрешение е дал наблюдаващият прокурор, изрично се посочва в съобщението.

В него се припомня как е действала схемата за внос на опасен отпадък, от която според държавното обвинение се е облагодетелствало дружеството на Бобокови „Монбат Рисайклинг“ ЕАД.

Важна роля за това е имал бившият заместник-екоминистър Красимир Живков, както и други длъжностни лица.

По разследването – със съдействието на Евроджъст, спецпрокуратурата работи в екип с разследващите от Милано и Флоренция.

Изготвена е и Европейска заповед за разследване до компетентната прокуратура в Румъния, добавят от държавното обвинение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *