Арт галерия Ларго представя-Линии на съдбите

Линии на съдбите

плакат на изложбата

Анна Тихонова и Юлиан Йорданов, Флора

Юлиан Йорданов, В сънища

Анна Тихонова – Йорданова, Сянка I

Анна Тихонова – Йорданова, Сянка II

Анна Тихонова – Йорданова, Спяща Луна

изложба – живопис и графика на Анна Тихонова – Йорданова и Юлиан Йорданов

На 02 септември 2020 година Арт Галерия Ларго откри есенния изложбен сезон със съвместна изява на известната артистична двойка Анна Тихонова – Йорданова и Юлиан Йорданов. Експозицията се нарича „Линии на съдбите“ и в нея Анна ще покаже графика, а Юлиан ще се представи с графика и живопис. За втори път в „Ларго“ варненци ще имат възможност да видят съвместна изява на двата световно-признати майстори на графиката и екслибриса. През 2018-та изложбата им „Стълкновение – Сливане“ беше част от програмата на третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна, организиран от галерията. Четвъртото издание на конкурса беше отложено за 2021-ва година, но планираната изложба на Юлиан и Анна ще бъде открита за радост на техните почитатели от Варна и страната.

Освен графика Юлиан Йорданов ще покаже шест творби, изпълнени с акрил, с които да илюстрира многоликия си талант на майстор както на графичните техники, така и на живописта. Неговата съпруга Анна Тихонова ще ни зарадва с няколко офорта голям формат от новия цикъл, по който тя работи напоследък – „Сенки“. Във всяка от тези творби има брилянтно вплитане на няколко образа, сложни композиции и в същото време така познатата и характерна за творчеството ѝ лекота и въздушност на творбите. Беларуската художничка, както винаги, ще очарова зрителите именно с лиризма и мекотата, с които създава своите офорти, както и с неочаквания поглед към обикновени наглед теми.

Изключително интересни за варненската публика ще бъдат двете серии от по дванадесет офорта, с които ще се представят в изложбата двамата художници. Творбите са с размер на отпечатъка точно 16/16 см., посветени са на дванадесетте зодиакални знаци и са създадени в последната година специално по покана на голяма китайска галерия. В проекта участват 12 художници от цял свят, които да нарисуват своята интерпретация на вечната тема за зодиите и как те определят нашия характер. Единствената жена, поканена да участва в проекта, е Анна Тихонова, затова тя с усмивка споделя че има „честта и отговорността да представи в проекта не само българската и беларуската графика, но и женската част на човечеството“.

В тон с тези серии от „зодиакални“ графики двамата творци решават да озаглавят съвместната си изява във Варна „Линии на съдбите“. Повечето хора се влияем от принадлежността на даден човек към определена зодия. Веднага, щом разберем под кой зодиакален знак е роден даден човек, започваме да му приписваме, според собствените ни разбирания, качества и недостатъци, черти на характера и навици. Често смятаме, че съзвездието, под което сме родени, влияе на нашата съдба. Около тази човешка слабост – да предсказва и предопределя, се завъртат и интерпретациите на двамата художници.

Кои са линиите на съдбите ни, кой ги определя – ние, случайността или звездите, можем ли да се откъснем от стереотипите и да ги опровергаем? Как Юлиан и Анна си представят най-характерната черта на всяка зодия? Това са въпроси, на които ще можете да си отговорите, само ако посетите изложбата. Проектът с графики, посветени на зодиакалните знаци, ще бъде представен в изложба в Чънду, столицата на югозападната китайска провинция Съчуан, до края на 2020-та година. Преди неговото официално презентиране никой от дванадесетте участващи автори няма право да покаже репродукции на творбите си където и да било в интернет – пространството. Така че, само варненци, които посетят изложбата в галерия „Ларго“, ще имат възможност да видят невероятните творби на известните графици.

Затова ви очакваме на откриването на изложбата с участието на художниците на 02 септември, сряда, от 18:30 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8. Изложбата продължава до 22-ри септември. Повече за художниците вижте в секция „Автори“ на сайта.

Нели Вълчева, галерист

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *