Созопол отново е домакин на Фестивала на старите занаяти и изкуства

За трета поредна година в Созопол ще се проведе АРТ Изложба- базар „Фестивал на старите занаяти и изкуства 2020″. Той започва от днес и ще покаже красотата, блясъка и непреходността на българските занаяти и изкуства. Ще ги представят гостуващи приложници, занаятчии, дизайнери.
Майстори от цялата страна ще представят най- доброто от творчеството си, а най- любопитните посетители ще могат да се включват в демонстрационните работилнички.
Една от тях ще е на Слава Балджиева, майстор занятчия вече 3 десетилетия, която от ателието си в Стария Пловдив ще гостува за първи път с уникалните си тъкани творби в морския град:
„Ще представя тъкане на хоризонтален и вертикален стан. Това което ще покажа са художествени пана, с български къщи, птици, цветя. Най – често използвам чисти и ярки цветове, които са характерни и за широката българска душа, защото вдъхновението, което черпя е от народното творчество.“

Изящни бижута от кожа и арт чанти със стил и уникалност ще предложат Диян и Миглена Фотеви, които за поредна година участват в арт – изложбата базар :
„Отново ще участваме във Фестивала, защото сме приятно очаровани от позитивното настроение на посетителите. Ние ще представим ръчно направени творби с кожен филигран. Ще има и стенни пана, а бижутата ни са с неповторим стил, който е резултат от селекция през годините, като основата е от текстилния гайтан, който е познат от старинните дрехи!“
Още един от творците, които ще се включат във Фестивалът на старите занаяти е Силвия Стоянова, която ще представи своите прекрасни изделия от вълна:
„Ще покажа красиви и ефирни шалове, оригинални и екстравагантни шапки и ръкавици, нежни и изискани бижута и уникални аксесоари за дома. Преди 9 години се докоснах за пръви път до вълната и бях много впечатлена. Наричат я „топлата глина“- само с вълна сапун и две ръце могат да се направят толкова различни изделия, дори и рокли. Очаквам с нетърпение да се включа във Фестивала, каня всички да дойдат и видят красивите изделия на моите колеги, ще има стъкло, керамика, кожа и вълна!“
Созопол – градът на изкуството, художниците и романтичната атмосфера ще е домакин на интересната Арт проява, а мястото където ще се проведе Фестивалът на занаятите не е случайно – това е двора на Етнографския музей в Стария град.
Изложбата – базар „Фестивал на старите занаяти и изкуства Созопол 2020“ отваря врати за посетители на 4 септември от 11.00 ч. в Етнографския музей и ще продължи до 6 септември, включително.

 

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *