Четници на ВМОРО отвличат мис Стоун

На 3 септември 1901 г. четници на Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат американската протестантска мисионерка мис Елен Стоун  и бременната Катерина Цилка за откуп от 100 000 щатски долара. По това време един от основните проблеми пред ВМОРО е липсата на средства за въоръжаване. Ето защо Гоце Делчев прави два неуспешни опита за отвличане на богати турци и гърци.

Яне Сандански, Христо Чернопеев и Кръстьо Асенов не очакват акцията да се усложни и продължителността  от 6 месеца ги изненадва. Главен проблем се явява пазенето на заложниците на безопасно място, което е задължение на Сандански.

Яне Сандански решава да потърсят убежище, където Цилка да може да роди. По пътя обаче тя получава предродилни болки и четата се установява в Сърбиново. За помощ в раждането Сандански вика две баби. На 22 декември Цилка ражда момиченце, което е кръстено Елена (на мис Елен Стоун). Междувременно в Сърбиново идва турски аскер, което принуждава четата да напусне селото на третия ден след раждането. Тъй като Цилка не е в състояние да ходи или язди, пътува в специално направен сандък, дърпан от кон.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *