10 скрити тайни в 10 класически картини

онякога художниците оставят специални, тайни послания в картините си. Не винаги обаче успяваме да ги забележим. Омагьосани от цялостната красота на произведението, се случва да пропуснем важен детайл, който придава нов смисъл и послание на произведенията.

За читателите на 10te.bg събрахме 10 класически картини на световноизвестни художници, които крият повече тайни, отколкото си мислим – в тях са закодирани послания, понякога на съвсем очевидно място, понякога не съвсем.

10. Изчезващият кит

Този скромен пейзаж на холандския художник Хендрик ван Антонисен крие своята тайна цели 150 години. При реставрацията на картината от XVII век било установено, че под най-горния слой се крие нарисуван мъртъв кит, заседнал на брега. Художникът сам променил творбата си, тъй като предположил, че едва ли много хора биха искали да имат картина с нарисувано мъртво животно у дома си.

9. Кодът на Леонардо

Учените от италианския Национален комитет по културно наследство открили, че в дясното око на загадъчната Мона Лиза са изписани буквите LV, което води на мисълта, че става въпрос за инициалите на Леонардо да Винчи. Също така те се натъкнали на числото 72, изписано върху арката на моста, нарисуван зад Джокондата. Предполага се, че мостът е истински – намирал се е в италианския град Бобио, но е разрушен през 1472 година. Вероятно така Леонардо е направил намек за евентуалното място, където е нарисувал най-известния си шедьовър.

8. Лютнист или лютнистка?

Дълго време картината на големия Караваджо носила названието „Лютнистка“. В началото на ХХ век обаче, изкуствоведите забелязали на платното не жена, а юноша. Затова, че става въпрос за младо момче, говорят няколко факта: нотите, нарисувани на картината са от любовното произведение на композитора Якоб Аркаделт “Знаеш ли, че те обичам“, също така в света на Караваджо лютнята и цигулката са считани за изцяло мъжки инструменти.

7. Древногръцкото в „Американска готика“

Обърнете внимание на брошката: тя изобразява Персефона, древногръцката царица на подземното царство. Според легендата, Персефона е отвлечена от Хадес, а вилата в ръцете на фермера напомня на главното оръжие на древногръцкия бог на подземното царство. Американският художник Грант Ууд скрива още много детайли, например шевът на дънковия гащеризон, ивиците на ризата, очертанията на дограмата, дори малкото растение на верандата пред къщата копират очертанията на вилата.

6. Турбуленция от Ван Гог

През 2004 година учените забелязали интересно космическо явление – завихряне на облаци прах и газ около далечна звезда, което изключително много напомняло платното „Звездна нощ“ на Винсент ван Гог. След математически анализ на творбата му учените стигнали до категоричния извод, че гениалният художник е запечатал на платното си едно от най-загадъчните явления в науката – турбуленцията на планетите.

5. Неприличният жест на Микеланджело

Конфликтът между римския папа Юлий II и Микеланджело довел до това, че един от ангелите в картината „Пророк Захарий“, в която папата е изобразен в образа на пророка, показва неприличен жест. По онова време неприличните жестове не били много, така че Микеланджело „изпратил“ на папата точно това послание, за което и вие си мислите.

4. Скрит автопортрет

На пръв поглед всичко в картината „Бакхус“, едно от най-известните платна на Караваджо, изглежда съвсем нормално, но екип експерти открил нещо много интересно и оригинално в гарафата – художникът е нарисувал собствения си образ.

3. Шишкин не е нарисувал мечетата

Горският пейзаж с мечки е една от най-популярните картини на руския художник Иван Шишкин. Оказва се обаче, че над прословутото произведение са работили двама художници. Заради това, че цял живот рисувал пейзажи Шишкин се опасявал, че няма да успее да пресъздаде мечките достатъчно реалистично. Затова се обърнал за помощ към приятеля си и майстор на жанровата живопис Константин Савицки. Именно той нарисувал тези очарователни меченца.

2. Живот или смърт?

На преден план в картината „Посланиците“ на художника Ханс Холбайн Младши забелязваме необичаен предмет. Ако погледнете към картината под малък ъгъл отляво – така че тя да остане в периферното ви зрение, мистерията ще се разбули и определено ще ви стресне. Ще видите, че Холбайн тайно е разположил напуканото лице на зловещо ухилен череп. Призрачният череп е част от традиционния художествен похват memento mori („помни, че ще умреш“), използван за придаване на творбите духовно-поучителен характер, като да напомнят, че този свят е преходен и че трябва да се живее добродетелно.

1. Дамата без хермелина

В оригиналната версия на известната картина дамата е без симпатичното животинче в ръце. По-късно Леонардо да Винчи дорисувал хермелина, като целенасочено направил животното по-голямо и бяло. Причината – жената от картината е Чечилия Галерани, любовница на херцога на Милано Лудовико Сфорца. Освен като домашен любимец по онова време, животното е олицетворение на самия Лудовико, който бил удостоен с титлата “Хермелин”. Именно затова в обятията на миланската красавица Леонардо добавя малкото животно.

Юлиян Лазаров е журналист с дългогодишен опит в радио и телевизия. В професионалната му биография са БНР, Нова ТВ, Радио Energy, ТВ Европа и др. Обича спорта, музиката и стойностното кино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *