10-те най-добри психологически книги на издателство „Колибри“

нес ще надникнем на места, на които обикновено се страхуваме да го направим. Ежедневно имаме усещането, че нещо ни убягва, не сме доволни от себе си или от хората около нас. Даваме си сметка за случващото се, но ни липсват думите, с които да си го обясним.

С този кратък списък предложения от издателство „Колибри“ ще поемем път, който ще ни отведе до себеопознаването, душевния мир и ще погледнем на света около нас с други очи. Затягайте коланите и да потегляме.

1. Лек за депресията
Д-р Стивън С. Иларди

10 от най-добрите психологически книги

Американският лекар и популяризатор д-р Стивън С. Иларди е завършил клинична и социална психология, както и математика и икономика, понастоящем преподава в Университета в Канзас, автор е на над 40 професионални разработки и през активната си терапевтична дейност е лекувал депресията на няколкостотин пациенти. В книгата „Лек за депресията. Как да победим депресията без лекарства“ Иларди предлага програма в 6 стъпки, наречена Терапевтична житейска промяна.

Ето какво казва той: И шестте компонента на програмата ТЖП – омега-3 мастни киселини, ангажиращи ума занимания, физически упражнения, излагане на слънчева светлина, социални контакти и подобрен сън – притежават антидепресивни свойства. Това ни е известно от тоновете публикувани научни изследвания. Но ТЖП е единственият подход, който съчетава тези отделни елементи в цялостен вид – в комплексна програма от типа „стъпка по стъпка“, чието действие е много по-мощно от това на всеки от компонентите ѝ, взет поотделно.

А според психоложката Хариет Лърнър, автор на книги с милионен тираж, тази програма не е само за депресията. Всеки може да я използва за свое благо.

2. Толкова различен живот
Лучия Джованини

10 от най-добрите психологически книги

Пожелавали ли сте си някога различен живот? Искало ли ви се е да имате повече свободно време, да смените работата, да се преместите в друг град? Ако можете да промените нещо в начина си на живот, поведението, характера, отношенията с другите, бихте ли го направили? Може би и на вас всичко това ви изглежда много трудно, сложно и дори невъзможно за постигане… Казвате си: „Никога няма да успея“, „Нямам достатъчно пари, време, способности, идеи…“.

Ако ви звучи познато, тази книга ще ви помогне. Ако търсите конкретно решение, ако искате да следвате сърцето си, ако не знаете откъде да започнете, тази книга ще призове вашата рационалност и чувствата ви, ще ви посочи пътя за постигане на желанията ви, най-накрая ще ви предложи средства, за да изберете истински желания от вас живот.

„Уау! Това е най-вдъхновяващата и задълбочена книга, посветена на живота и промяната, писана през последните години. Конкретни наблюдения, мъдри прозрения и неосъдителен тон, гарнирани с чудесни цитати и истории. Много въздействаща. Силно препоръчителна!“
Дерек Сивърс, автор, говорител на ТЕД, основател на Си Ди Бейби.

3. Фройд набързо
Кристфрид Тьогел

Това е изключително полезна и достъпна книга, панорамен поглед върху личността и търсенията на създателя на психоанализата.

Съдържа кратък обзор на основните му студии, на неговите майсторски написани есета и на прочутите парадигматични случаи от практиката му.

В Приложението са включени откъси от автобиографични текстове на Фройд, писма, обстойна библиография, представени са епизоди от живота му, разкриващи неговата страст към пушенето и пътуването, към древното и антикварното.

Написана с научна добросъвестност и много увлекателно, „Фройд набързо“ е многостранен разказ, въвеждащ в света на една от най-забележителните фигури на XX век.

4. Пътят на щастливата жена
Наталия Кобилкина

Кои характеристики определят женствеността? Откъде произтича неумението ни да получаваме? Голямата промяна винаги ли е свързана с екстремна болка? Има ли формула за трайна хармония и щастие във взаимоотношенията?

С много любов, разбиране и уважение към читателя авторката разисква универсални проблеми на съвременната двойка и на съвременната жена. В книгата са включени различни упражнения, техники за визуализация и медитация, които ще ви помогнат да откриете пътя към своята женска същност и да се почувствате по-самоуверени, ведри и силни.

Специален бонус за верните почитатели на Наталия Кобилкина са приложените интервюта и тестът за диагностика и развитие на архетипи.

Едва когато се почувстваш удовлетворена и осъществена като личност, ти можеш да изградиш равностойна, пълноценна връзка. Ако мнението ти за самата теб е ниско, все подозираш, че хората го потвърждават, дори и те да не мислят така“, убеждава ни Наталия Кобилкина в това свежо и вдъхновяващо психотерапевтично четиво.

5. Тълкуване на сънищата
Зигмунд Фройд

„Тълкуване на сънищата“ излиза в началото на 1900 г. и до днес се посочва като едно от най-значимите произведения на XX век, нарежда се сред 100-те най-влиятелни книги, писани някога.

В своя забележителен труд Зигмунд Фройд обосновава съществуването на несъзнавана психична дейност и предлага метод за изследването й, което утвърждава „Тълкуване на сънищата“ като едно от основополагащите съчинения на зараждащата се по онова време наука психология. Сто и двайсет години след публикуването на книгата тя продължава да бъде актуално описание на „пътя към несъзнаваното“.

Откриването на смисъл в привидно безсмислени неща, разбирането на като че ли неразбираеми явления разтваря възможност пред човека за един нов вид познание: познанието на самия себе си. В този процес психоанализата се опитва да помага на хората да приемат онези части от същността си, които несъзнавано са отхвърляли, и да се чувстват цели; това е необходимата предпоставка да обичат себе си такива, каквито са.“

Доц. д-р Никола Атанасов

6. Екзистенциална психотерапия
Ъривн Д. Ялом

10 от най-добрите психологически книги

„Екзистенциална психотерапия” е мащабна и всеобхватна книга. Интегрирайки клиничен опит, емпирични изследвания, философски теории и примери от световната литературата, тя предоставя основа, синтез и рамка на екзистенциалната психотерапия.

Още веднъж Ървин Ялом е написал том с огромно значение и вечност. Той е кристализирал същността на екзистенциалната психотерапия. С многобройни терапевтични илюстрации и чрез обзор на литературата той е конструирал книга върху конфликтите, произтичащи от конфронтацията на човека с фундаментални проблеми като: смърт, свобода, изолация и безсмисленост. Тази книга трябва да се прочете от всеки стажант по психиатрия и по клинична психология. Тя принадлежи на библиотеката на всеки психотерапевт.
Х. Кийт, Х. Броуди

Вярвам, че тази отлична книга ще стане класика за онези, които изучават екзистенциалната психотерапия, а и за всички клиницисти. Би било грешка обаче тя да се ограничава само до психиатрите и психолозите – всеки интересуващ се от онова, което кара хората да действат по определен начин, ще намери помощ в нея. Книгата е толкова четивна, че не можах да я оставя, докато не я завърших.
Роло Мей

7. Манипулаторите са сред нас
Изабел Назар-Ага

10 от най-добрите психологически книги

Симпатични, чаровни, сдържани или направо тиранични, манипулаторите използват различни средства, за да постигнат целите си. Действайки подмолно, тези наши „близки“ – родители, спътници, познати, колеги – успяват да ни вдъхнат чувство за вина, да ни унизят и да посеят съмнението в душите ни, понякога да ни подтикнат към самоубийство.

Кои са те? С какви средства да се предпазим от тези терористи на чувствата, които под видимия си чар прикриват волята си… да ни унищожат? Не, това не е нов епизод от „Нашествениците“ – това са манипулаторите, зловредна порода от собствената ни планета, срещу която Изабел Назар-Ага е решила да води война.

За да избегнем капаните на повърхностната психология, добре е да поразсъждаваме върху начините на манипулиране, както правят например Жан-Леон Бовоа и Робер-Венсан Жул в „Кратко ръководство по манипулация в услуга на почтените хора“ (ИК „Колибри“, 2008); или да анализираме като Мари-Франс Иригоайен в „Моралният тормоз“ (ИК „Колибри“, 2016) перверзното насилие във всекидневието. Или, както прави Изабел Назар-Ага в „Манипулаторите са сред нас“, да проследим подмолните ходове на тези коварни индивиди и да ги разкрием.

Надянали избраната от тях маска, те съблазняват, заплашват, изнудват или „стеснително“ се домогват до услугите ни. Техни жертви са главно хора пасивни, неуверени в себе си, неумеещи да отказват. Как да разпознаем манипулатора и как да се предпазим от него? Авторката разказва истински истории, запознава читателя с правилата на контраманипулацията и дава практически съвети, които си струва да се последват.

8. Заслужавам най-доброто
Лучия Джованини

10 от най-добрите психологически книги

Лошото настроение не отминава? Често сте сърдити на целия свят? Неудовлетворени сте от живота си?

Вероятно мислите, че щастието е нещо извън вашия контрол, но не е така. Щастието е умение и като такова е възможно да бъде овладяно.

Тази книга ще ви помогне да го направите: ще извървите път от четиресет лесни етапа, всеки от тях ще ви отведе до позитивна промяна, решаване на част от проблемите, до по-ясното им осъзнаване.

В края на пътуването ще бъдете готови да се освободите от „веригите“, които ви възпират, и да започнете нов живот. Този път щастлив.

9. Каузата на децата
Франсоаз Долто

10 от най-добрите психологически книги

В може би най-забележителния си труд „Каузата на децата” (1985) Франсоаз Долто за първи път разглежда света изцяло от гледна точка на детето и неговия интерес. Тя проследява жизнения път на човека, излагайки схващанията си за начина, по който да общуваме с децата от раждането до съзряването им, отдавайки, както винаги дотогава, подчертано, огромно, първостепенно, неоспоримо, фундаментално значение на езика в развитието и изграждането на словесното човешко същество.

Особен интерес представляват препратките й към собствената й биография: интуицията й на малко момиче, което иска да стане „доктор по възпитание”, първите контакти с малките болни, работата й в екип, опитът от Зелената къща, петдесет години работа с деца… и „утопиите й за утрешния ден”, както сама ги нарича.

„Каузата на децата” е най-революционната от всички книги на голямата психоаналитичка, мечтателка и гениална визионерка, каквато е Франсоаз Долто. И може би в едно по-далечно, но не и недостижимо бъдеще идеите й за „Детски генерални щати”, за ранно пълнолетие, за ново отношение към парите, за избираемост на учебните дисциплини и на посещаемите часове, за право на реален глас в управлението на обществото, може би един ден тези идеи ще бъдат осъществени и децата ще станат равноправни и уважавани човешки същества от най-висш порядък.

10. Възпитание на характера
Алфонсо Агило

10 от най-добрите психологически книги

Като тълкуват погрешно поговорката „Вълкът козината си мени, но нрава – никога“, мнозина смятат, че възпитанието на собствения характер и на характера на детето е почти невъзможно. Макар даденото на човека по рождение да е наистина много, възпитателният процес, без да е всичко, е изключително важен за развитието на индивидуалните качества и начина на поведение. Думите и действията на родителите неизменно оставят своя отпечатък върху постъпките и проявленията на техните потомци.

Въз основа на собствения си опит, на конкретни примери и действителни случаи Алфонсо Агило дава ясни идеи и насоки за развиване и изглаждане на неукрепналия детски характер, но също и полезни съвети за правилното поведение на възрастните. Това е едно ценно настолно ръководство, от което и родителите, и юношите могат да почерпят разумни решения за трудни положения. Без излишно теоретизиране, достъпно и с лекота авторът поднася стройна система от напътствия за изграждане на личности със здрави нравствени устои, свободна воля и вярна самопреценка, в хармония със себе си и с външния свят.

Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино…, дори и да не е от глухарчета.

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *