500 лева струва подготовката на един първокласник за първия учебен ден в Русе

Близо 500 лева струва подготовката на един първокласник за първия учебен ден в Русе. Освен задължителните ученически пособия и помагала, семействата заделят средства и за униформи, и за нови дрехи. А тази година родителите предвиждат разходи и за предпазни маски и дезинфектанти.

Семейството на Невин Мехмедова от русенското село Бъзън вече е готово с приготовленията за първия учебен ден на своя син Бора. Той ще е първокласник в Националното училище по изкуствата в Русе.

„Най-важното бяха тетрадките, моливник, моливи. Повече нотни тетрадки. Близо 100-120 ми излезе всичко. Най-скъпата покупка беше училищната раница, тя ми излезе 80 лв.“, каза Невин Мехмедова.

Учебниците за първи клас са безплатни, но към тях трябва да се купят помагала по отделните предмети.

„Близо 50 лв. ще бъде сумата за помагалата“, каза Невин Мехмедова.

В списъка на учениците задължително се включва екип за физическо. А Невин е купила и нови дрехи за сина си. Като прибави и разходите за предпазни маски и дезинфектанти, тя изчислява, че сумата за подготовката на Бора за първия учебен ден е близо 500 лв. А бъдещият първокласник няма търпение да чуе училищния звънец.

„Аз искам вече да ходя на училище. Най-интересно ще ми бъде да се запознавам с децата“, каза Бора Мехмедов.

В Русенска област училищният праг ще прекрачат 1 435 първокласници, със 100 по-малко от миналата година.

„Близо 500 деца трайно са напуснали града заедно със своите родители“, каза Росица Георгиева – началник на РУО-Русе.

Откриването на първия учебен ден за първокласници, петокласници и осмокласници ще стане при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *