„Алеята на вождовете“ – подводният музей-машина на времето в Тарханкут

Тарханкут – това не е име на планина в Средна Азия или древен град-наследство от инките. В Тарханкут не очаквайте да пазарувате в лъскави магазини и да си правите селфита сред цветни алеи и архитектурни шедьоври. Тук забележителностите са творение на човешката ръка и всичко от което имате нужда, за да им се насладите отблизо, е да се екипирате с водолазен костюм и да поемете дълбоко дъх. Всяко море крие своите тайни, но Тарханкут пази истински съкровища на времето на морското дъно. Тук може да няма потънал грандиозен кораб “Титаник”, но се крие нещо, което всички жадуващи да се върнат назад във времето могат да докоснат, ако посмеят да се потопят на дъното.

Известно е, че Тарханкут е едно от най-подходящите места за гмуркания и подводен риболов в полуостров Крим

Чиста вода, бели скали и риби, край които необезпокоявано плуват синкави медузи до края на лятото. Неразрушимото спокойствие на водния свят е дом на уникален подводен музей. Разбира се липсват екзотични коралови рифове, но увивайки се и проправяйки си път, водораслите са обгърнали като древни останки фигурите на Ленин, Тутанкамон и скулптура на релаксиращо момиче. Водораслите са превърнали всички скулптури в „древни“ експонати. Сумракът и водните течения превръщат пейзажа в приказен свят, придаващ на застиналите образи мистика и величие. Миникопие на Айфеловата кула, бюстове на класически музиканти и писатели се появяват в сенките на морското дъно.

Историята на музея започва на 25 август 19992 година, когато Владимир Боруменский – дайвър от Донецк – потопил във водата за първи път Карл Маркс, два бюста на Ленин и един на Клим Ворошилов. Така било поставено началото на интересния подводен музей на дъното на Черно море. Той се намира на 100 места от крайбрежието на полуостров Тарханкут, недалеч от рибарското селище Атлеш в западната част на Крим.

За да се докоснат до необичайни музеи, посетителите трябва да се спуснат до 19 метра дълбочина

Структурата на музея е разделена на две „зали“ , раздели от подводна арка. В една зала са представени теоретиците, последователите и вождовете на социалистическата революция от 1917 година, като измежду тях освен Ленин и Карл Маркс, се намират Клим Ворошилов и Сталин.

Цялата колекция от 60 бюстове и паметници на исторически личности са причината музеят да бъде познат като „Алеята на вождовете“. Докато разглеждат безмълвните статуи, тишината и красотата на морето карат осмелилите се гмуркачи да се превърнат в част от морската фауна,  плувайки в тихия и плавен ритъм на рибите наоколо.

Втората зала е посветена на класическите изкуства, литературата, известни световни забележителности и личности

Тук се намира и Статуята на Свободата, Лондонският мост, бюстът на космонавта Юрий Гагарин и на много руски писатели, поети и композитори като Маяковски, Висоцки, Есенин и Чайковски.

Експонатите на музея се почистват, за да не бъдат погълнати от морската флора. Всяка година експозицията се разширява, като се добавят нови и нови статуи, включително такава на основателя на езика есперанто и паметник на мобилния телефон.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *