ДАЕУ и мобилните оператори със съвместна инициатива за Европейския месец на киберсигурността

Държавна агенция „Електронно управление“ и телекомуникационните оператори А1, Виваком и Теленор се обединиха за съвместна инициатива в Европейския месец на киберсигурността. От днес, 19 октомври, абонатите на трите телекома ще получат съобщение или нотификация с целенасочено послание за отговорно онлайн поведение: Знаеш ли какво се крие зад всеки линк? Помисли, преди да кликнеш! Внимавай онлайн и повиши сигурността си в интернет в Европейския месец на киберсигурността. Повече информация на https://govcert.bg.
Мотото на тазгодишната международна информационна кампания е „Помисли, преди да кликнеш“. Призивът е за внимателно използване на интернет, с акцент върху проблемите на сигурността във все по-цифровото ни ежедневие, особено в условията на пандемията от COVID-19. Идеята е посланието да достигне до възможно по-голям брой потребители, които да се информират как да разпознават киберзаплахите и какво могат да направят, ако станат жертва на киберизмама. На сайта на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност се публикува актуална информация, съвети и видео съдържание на Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA), ДАЕУ и партньорски организации във връзка с кампанията, но и регулярна информация за новите вируси, уязвимости, съвети, предупреждения и възможност за подаване на сигнали за киберинциденти.
През октомври, ДА „Електронно управление“ разпространява и два информационни клипа преди централната емисия новини по БНТ и планира седмица на едночасови онлайн уебинари на живо, включително за деца, родители и преподаватели в последната седмица от месеца на киберсигурността.
За повече aктуална информация или за да се включите във виртуалните събития, посетете e-gov.bg, govcert.bg и каналите на Европейския месец на киберсигурността в ютюб и фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *